Uticaj naglih vremenskih promena na zdravlje

Poslednjih nekoliko godina svedoci smo naglih vremenskih promena i njihovog uticaja na naše psiho-fizičko stanje. Iako nekada deluje kao da na naš organizam ove promene nemaju nekog značajnog uticaja, one svakako postoje i nisu zanemarljive.

Nagli prelazak iz zime u leto i leta u zimu, bez perioda adaptacije, sa dnevnim razlikama u temperaturi  koje često iznose i preko 15 stepeni, ne ostavlja vremena organizmu da se prilagodi.

Pored fizičkih tegoba kao što su glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, reumatske tegobe i bolovi u mišićima,  javljaju se i psihičke tegobe koje nas ometaju u funkcionisanju. Ove tegobe, ( umor, malaskalost, bezvoljnost, pad koncentracije… )  su možda manje uočljive od fizičkih, ali na nas podjednako loše utiču i otežavaju nam obavljanje svakodnevnih  obaveza.

 

Šta se dešava u našem telu?

 

Vremenska previranja, nagli padovi i skokovi  atmosferskog pritiska kada otopljava i zahlađuje, veoma utiču na hormone i može ih  žestoko uzdrmati.

Svaka, pa i najmanja promena vremena, utiče na lučenje mnogih važnih hormona, pa su oni samo u toku jednog dana nekoliko puta na klackalici.

Oscilacije u raspoloženju donosi neravnomerno lučenje serotonina, hormona raspoloženja, a neuravnotežena lučenja kortizola i testosterona kriva su za prehlade, česta preznojavanja, malaksalost i pospanost.

Kod osoba koje pate od niskog pritiska, može doći do još izraženijeg  pada pritiska i usporenog pulsa usled promene vremena.

Što se tiče povišenog pritiska, bilo da je to već postojeći problem ili samo trenutna tegoba, u slučaju promene vremena važno je pažnju usmeriti na navike vezane za fizičku aktivnost i navike vezane za ishranu. Ne bi bilo loše izbaciti namirnice bogate masnoćama i izbegavati ili smanjiti konzumaciju kofeina i cigareta.

 

Ko najviše reaguje na promene vremena?

 

Na nagle promene vremena posebno reaguju nervno labilni ljudi, a posebno osobe sklone anksioznosti  i depresivne osobe.

Najveći uticaj ove promene imaju na  decu mlađu od 15 i osobe starije od 50 godina.

Najmlađi su osetljivi na promenu vremena jer više od ostalih slede instinkte i reaguju na uticaje elektromagnetnih talasa, a starije osobe imaju osetljiviji metabolizam, koji jače reaguje na hormonske promene uzrokovane promenom vremena.

 

Kako ublažiti simptome?

 

Kako bismo smanjili uznemirenost i razdražljivost u slučaju glavobolje i migrene, trebalo bi izbegavati veće napore i stresne situacije, koliko je to moguće.  Ne bi bilo loše odvojiti jedan deo dana za opuštanje, odmor u tihoj, zamračenoj prostoriji kao i ispijanje blagih biljnih čajeva.

Ishrana takođe može uticati na smanjenje ili pojačavanje ovih simptoma pa bi tako bilo preporučljivo uzimanje što više voća i povrća kako bi se organizam očistio od toksina i snabdeo korisnim materijama. Riba, orašasti plodovi i druge namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama  takođe povoljno utiču na prilagođavanje našeg tela naglim promenama kojima smo izloženi.

Preporučuje se i konzumiranje veće količine tečnosti, vode pre svega, kao i mlakih nezaslađenih prirodnih sokova i biljnih čajeva koji će naš organizam hidrirati bez unosa prekomerne količine šećera.
Izbegavanje teške hrane i obilnih obroka pred spavanje može pomoći u slučaju poremećaja sna.

Urednik teksta

milena_admin