Zagađenje vazduha i trudnoća

 

Sve su češće i sve više zabrinjavajuće priče o zagađenosti vazduha u našoj zemlji.  Pojedina mesta su, zbog gustine naseljenosti i velikog broja kvozila posebno izložena štetnim materijama.

Zima je uobičajeno kritičan period zbog niskog atmosferskog pritiska i nedovoljno vetra koji bi raščistio vazduh, a trudnice, bebe i deca su naročito ugrožena.

Prema novoj studiji, deca čije su majke tokom trudnoće bile izložene visokim nivoima zagađenja vazduha (saobraćajnim zagađivačima vazduha, azot-dioksidu i benzenu) , mogu imati povećan rizik od oštećenja pluća.

Veza između izloženosti visokim nivoima saobraćajnih zagađenja vazduha tokom trudnoće i oštećenja pluća najjača je među siromašnijom decom i onom koja pate od alergija.

 

Reproduktivna sposobnost i zdravlje dece

U efekte spadaju: ugrožen kvalitet sperme, fragmentacija DNK, mala težina pri rađanju, prevremeno rađanje, rađanje pri maloj gestacijskoj starosti. Kod embriona u razvoju, placenta služi kao barijera od mnogih opasnih supstanci iz životne sredine, ali ne može da zaštiti od svih komponenata zagađenja vazduha. Deca su, čak i pre rođenja, posebno osetljiva na zagađivače iz vazduha. Sve je više dokaza da izlaganje zagađivačima iz vazduha u ranom životu doprinosi većim rizicima od razvitka hroničnih bolesti u kasnijem životu, uključujući gojaznost, dijabetes i vrste raka povezanog za hormonima kao što su rak prostate i rak dojke.

Osim toga, najnovije studije su pronašle veze između izlaganja zagađenju spoljašnjeg vazduha u toku trudnoće i smanjene težine pri rađanju, kao i veće stope prevremenih rađanja i preeklampsije.

 

Informišite se o zagađenju vazduha

Pre svega, budite u toku sa najnovijim pokazateljima zagađenja. Zagađenje je promenljivo, pa se vazduh može značajno promeniti u roku od jednog dana ili čak nekoliko sati. Pored toga, zagađenje je veće u pojedinim delovima grada, i u pojedinim vremenima tokom dana. Zbog ovoga, izbegavajte šetnju sa malim detetom u blizini autobuskih stanica, garaža i parkinga, kao i prometnih ulica. Takođe, izbegavajte odlazak napolje u vreme saobraćajnog “špica”, odnosno ujutru od 7.30 do 9.30 i posle podne od 15.30 do 18 časova.

Ukoliko je zagađenje vazduha veliko, najbolje bi bilo da taj dan ostanete unutra bilo da ste trudni bilo da imate malo dete. Ako iz nekog razloga ipak morate da izlazite napolje, na kolica stavite plastičnu zaštitu za kišu, a vi stavite masku.