Ginekološki pregled

3 različita pregleda

  • Ginekološki pregled inspekcijom
  • Ginekološki pregled postavljanjem spekuluma
  • Ginekološki pregled palpacijom

Svaka žena treba da zna da ginekološki pregled treba raditi minimum jedanput godišnje, čak iako ne postoje konkretni problemi. Nekada, kad se pojave neki simtomi kao što su: krvarenja (produžena, obilna, neuredna) bolovi, problemi sa mokrenjem ili pražnjenjem creva, osećaj naduvenosti i sl, žena već uveliko ima neku promenu odnosno oboljenje.

ginekoloski pregled mladenovicGinekološki pregled se sastoji od tri različita pregleda:

1) Ginekološki pregled inspekcijom

Inspekcijom tj. gledanjem spoljašnjih genitalija žene, kako bismo isključili prisustvo promena kao što su upale, tumori, bradavice, herpes i sl.

2) Ginekološki pregled postavljanjem spekuluma

Sledeći je postavljanje spekuluma – instrumenta u vaginu kako bismo sagledali da li postoji pojačani vaginalni sekret ili neka promena na vaginalnim zidovima ili na grliću. Ovo je momenat kada uzimamo bris PA iz grlića (njegovog kanala) i sa grlića, kao i vaginalni bris na bakterije i gljivice, a po potrebi i iz samog grlića. Nekada je kod određeih problema potrebno uzeti iz grlića i bris na specifične mikroorganizme: hlamidiju, mikroplazmu i ureaplazmu. Ukoliko postoji sumnja da postoji neka promena na grliću, pregled dopunjavamo kolposkopskim pregledom tj. posmatranjem promene pod mikroskopom.

3) Ginekološki pregled palpacijom

Po otklanjanju spekuluma, vršimo palpaciju, odnosno pipanje unutrašnjih polnih organa. Prvo opipavamo grlić, tj. njegov položaj, veličinu, dužinu, konzistenciju, da li je neravan, pokretan i zatvoren. Potom opipavamo matericu: njen položaj, veličinu, osetljivost na pregled, konzistenciju, da li je glatka ili neravna odnosno da li ima neke promene kao što su tumori. Potom prelazimo na opipavanje jajnika i jajovoda. Ovde pipanjem procenjujemo da li su jajnici normalne veličine, da li ima nekih cista ili drugih tumora, da li postoje neke upale uključujući i jajovode.

Vrlo često, posle ginekološkog pregleda radimo i pregled UZ aparatom, da bismo promene koje smo eventualno detektovali ginekološki pregledom i vizuelno sagledali i precizno izmerili.


Pozovite nas

  • 011/24-36-504
  • 069/24-36-504