2 nedelja trudnoće

2. nedelja trudnoće

Tokom prve dve nedelje menstrualnog ciklusa, dolazi do većeg  stvaranja hormona estrogena i progesterona kako bi došlo do određenih promena, koje zapravo čine da se telo pripremi za ovulaciju, a posebno jajnici u kojima se odvija sazrevanje jajne ćelije koja će biti oslobođena tj. spremna za oplodnju. Ovo sazrevanje, odnosno oslobađanje jajne ćelije iz jajnika je ovulacija.

Postoje žene koje osete trenutak oslobađanja jajne ćelije, odnosno ovulaciju kroz blage grčeve ili bol sa jedne ili obe strane stomaka. Takođe može doći i do povećanog lučenja sekreta ili krvarenja.

Bazalna temperatura

Drugi način da se prepoznaju plodni dani jeste merenje bazalne temperature od prvog dana menstrualnog ciklusa. Ovo je vrlo efikasan i prirodan metod za utvrđivanje plodnih dana.

Ukoliko telesna temperatura ostane povišena i posle očekivane ovulacije i zadržava se 18 dana, velika je verovatnoća da je žena u drugom stanju. Telesna temperatura neretko može biti povišena i tokom trudnoće.

Da bi se dobila prava informacija, potrebno je da se temperatura meri svako jutro, pre nego što se ustane iz kreveta. Na promenu telesne temperature mogu uticati i promena temperature u sobi u kojoj se spava.

Rani znaci i simptomi trudnoće

Najčešći simptomi koje žene imaju tokom ovulacije su blagi grčevi sa jedne ili obe strane donjeg stomaka. Većina žena, tokom prvih 10 do 14 dana od ovulacije neće imati nikakve znake trudnoće. Kod najvećeg broja, znaci će se javiti tek posle 6. nedelje trudnoće.

Neki od najčešćih znakova trudnoće su:

Kako izgleda plod u drugoj nedelji trudnoće

Kako izgleda plod u drugoj nedelji trudnoće

  1. Umor
  2. Izostanak menstruacije
  3. Mučnina
  4. Bol u dojkama
  5. Učestala potreba za mokrenjem
  6. Metalni ukus u ustima
  7. Poremećaji spavanja
  8. Telesna temperatura koja ostaje povišena posle ovulacije

Vremenski period potreban za zatrudnjivanje zavisi od brojnih faktora. Neki parovi će morati da sačekaju nekoliko meseci pre pozitivnog testa. Obično savetujemo da se ne vrše dodatna ispitivanja dok ne prođe godinu dana od početka redovnih seksualnih odnosa (godinu dana, svaki drugi dan ili tri puta nedeljno). Treba se podsetiti da je stres veliki neprijatelj.

 

Urednik teksta

sasa_admin