32. nedelja trudnoće

32. nedelja trudnoće

Sada je umor gotovo neprekidno prisutan. Ma koliko odmarale, a poželjno je što više, i dalje se trudnice veoma često osećaju iscrpljeno, malaksalo i tromo.

Krivac za umor u poslednjim nedeljama je veoma visok nivo progesterona koji pomaže telu da se spremi za porođaj.

Ni bolovi u leđima nekada ne prestaju. Hormonske i fizičke promene u trećem tromesečju doprinose jakim bolovima. Učestalo mokrenje je takođe veoma učestala pojava. Pravilno držanje obično smanjuje bolove u leđima. Veoma je važno da pri stajanju telo bude što uspravnije.

Zbog povećanog volumena krvi, normalno je da se javi lupanje srca. Osim toga, stres i hormonske promene mogu da doprinesu ubrzanom pulsu.

Količina plodove vode dostiže sada svoj najviši nivo. Posle ove nedelje nivo amnionske tečnosti će biti prilično konstantan sve do 37. nedelje kada će početi da opada.

Ukoliko se radi o blizancima, materica je u ovoj nedelji veličine kao da je 40. nedelja trudnoće.

Kako izgleda beba u 32. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 32. nedelji trudnoće

Bebini nokti su do sada dovoljno porasli da dostižu vrhove prstiju. Beba može da bude nasmejana. Nije neuobičajeno da se pri ultrazvučnom pregledu uoči bebin osmeh. Sada kada je beba zrelija i razvijenija, njeno lice je mnogo više zaobljeno i slatko. Tonus mišića joj se poboljšava i pravi sve lakše pokrete. Kretanje u materici pomaže bebi kod koordinacije, povećava joj mišićnu masu i jača kosti.

Do ove nedelje, neke bebe su se namestile u položaj glavom dole.

Obično trudnica dobije još dva do pet kilograma do bebinog rođenja, a beba je sada duga 42 centimetra i teška 1.700 grama i ona dobija sve više masti i mišića ispod kože.

Urednik teksta

sasa_admin