Alergije u trudnoći

Alergija u trudnoći može biti neprijatna za majku, ali može biti opasna za majku i dete. Ovo zavisi od toga o  kojoj vrsti alergije se radi i kolika je jačina alergijske reakcije. U prevenciji alergije najvažnije je izbegavanje alergena i jačanja imunološkog sistema

 

Vrste alergija:

  1. Skup sličnih alergija koje uzrokuju temperaturu, alergijsku astmu, alergiju na lekove, alergije na hranu. Kod tih alergija karakteristična je jako brza reakcija koja se javlja obično u roku od 15 minuta i zove se trenutna preosetljivost.
  2. Dermatitis ili kožni osip (ekcem), koji nastaje usled kontakta s raznim materijalima, metalom, nekom vrstom odeće i sl. Može ga uzrokovati bilo koja stvar koja dolazi u dodir s kožom. Takva je reakcija sporija, može se pojaviti i nakon dva dana, a naziva se odložena preosetljivost.

Ove dve grupe oboljenja su potpuno različite, i ako imate jednu vrstu, ne znači da ćete razviti i drugu. No, u različitim periodima života osetljivost na neki od alergena može biti više ili manje izražena. Može se pojaviti nova alergija na neku supstancu na koju do tada niste bili alergični, a može se dogoditi i da se alergija na neku drugu supstancu u potpunosti povuče.

 

Sezonske alergije u trudnoći

Alergije mogu da predstavljaju problem trudnicama, naročito ako se radi o sezonskim alergijama. Tokom prolećnih meseci, aprila, maja aktuelne su alergije na polen, alergije na trave i buđ tokom maja, dok su alergije na ambroziju i drugi korov prisutne tokom leta i traju do kraja oktobra.

Zato je veoma je važno da utvrdite uzročnika kako bi mogli da izbegavate izlaganje alergenima koliko je god to moguće.

 

Prevencija

Kako biste izbegli pojavu alergije, stručnjaci savetuju izbegavanje svih mogućih faktora koji mogu izazvati reakciju. Vodite računa o redovnom menjanju posteljine, jastuka, pa čak i dušeka. Preporučuju se oni antialergijski, kao i aparati za pročišćavanje vazduha. Izbegavajte duvanski dim, hemijska isparenja i sva mesta gde je visoka koncentracija polena.

 

Lekovi protiv alergija – da ili ne?

Lekove konzumirajte, jedino i samo nakon konsultacija sa lekarom. Najbolje je na vreme primeniti mere prevencije, kako bi se sprečila pojava alergija.

 

Trudnički rinitis

Kod pojedinih žena dolazilo je do pogoršanja simptoma alergije tokom trudnoće, dok druge nisu imale probleme. Ne postoji pravilo koje može da se primeni na sve trudnice, jer su reakcije individualne.

Hormoni mogu uticati tako da trudnice često imaju problema sa zapušenim nosem, što se može zameniti alergijama, međutim reč je o trudničkom rinitisu. U ovom slučaju može doći i do infekcije sinusa, te se preporučuje savetovanje sa lekarom.

Urednik teksta

milena_admin