Da li Pregledate Grudi Redovno? Samopregled Dojki i Simptomi

Da li pregledate grudi redovno? Samopregled dojki i simptomi

Rak dojke jedan je od najčešćih oblika raka koji se javlja kod žena. Iako se rizik od dobijanja ove bolesti povećava sa godinama, nije retkost da bude otkriven i kod devojaka. Lekari stalno apeluju na važnost redovnih odlazaka na preglede kako bi se ova zloćudna bolest detektovala u najranijoj fazi i na ovaj način sprečio smrtni ishod.

Postoje simptomi koje lako možemo sami da uočimo kao što su promena strukture dojke, promene na koži i bradavicama. Međutim, postoje neki znakovi koji su manje očigledni, a koji takođe ukazuju na to da je došlo do neke promene.

1. Svrab, bol i crvenilo – Bolnost i preosetljivost grudi normalna je pojava tokom menstruacije i može se desiti da potraje i nekoliko dana posle nje. Ukoliko, međutim, bolnost potraje duže i prati je svrab, oticanje, peckanje i izgled kože sličan celulitu, to može ukazivati na ozbiljniji problem.

2. Bol u leđima – Kod mnogih slučajeva, pre bilo kojeg drugog znaka oboleli od raka dojke osećaju bol u leđima, najčešće između lopatica. Ovo se najčešće pripisuje bolnim mišićima i kičmi. No, u nekim slučajevima kancerogeno tkivo koje se razvija duboko u grudima izaziva bol oko kičme i rebara.

3. Bol i preosetljivost pazuha – Studije pokazuju da se rak dojke najčešće širi u limfne čvorove pazuha. I kao što su otečeni limfni čvorovi vrata i grla simptomi gripa, tako otečeni limfni čvorovi na pazuhu mogu ukazati na rak dojke mnogo pre nego što se na grudima jave simptomi.

4. Promene na bradavicama – Tumor se najčešće javlja ispod bradavice. Prisustvo kancerogene lezije može zato uzrokovati promene na bradavici, njenoj teksturi, boji i obliku. Žene mogu imati smanjeno čulo dodira na bradavicama, pogotovo tokom seksualnog odnosa. Još jedan simptom je neobjašnjiv sekret iz bradavice koji može biti krv, mleko ili bistra tečnost. Lekaru se odmah javite, ali imajte na umu da su mnogi tumori benigni, pa ne bi trebalo paničiti.

5. Promena oblika – Neke žene primete da im jedna dojka ima drugačiji oblik jer se tkivo uvlači ili pomiče na drugu stranu. Zato je veoma važno redovno raditi samopregled kako biste uočili bilo kakvu promenu ili razliku.

Samopregled grudi

Samopregled dojke je potrebno sprovoditi redovno, svakog meseca u isto vreme (3 do 5 dana posle završetka menstrualnog ciklusa).

Pregled grudi

1. Svucite se do pasa i stanite pred ogledalo, stavite ruke na bokove, pri jakoj svetlosti pogledajte ima li na dojkama ili u okolini promene oblika, da li ima otoka, ima li boranja kože koje podseća na celulit, odnosno da se nije uvukla jedna od bradavica. Manja razlika u veličini između dojki je prirodna. Dignite ruke, okrećite se pred ogledalom s jedne strane na drugu, a u međuvremenu nastavite pregled prema pređašnjim kriterijumima.

2. Obuhvatite dojke dlanovima, jednu za drugom, prvo pregledajte dojku vodoravnim, pa uspravnim klizećim pokretima. Obratite pažnju na otvrdnuća i čvorove. Zatim suprotnom rukom prođite oko bradavice unutar areole i lagano ih prignječite, pazeći na eventualno lučenje kiselog ili krvavog iscetka. Ruku na strani bradavice nad kojom se obavlja pregled treba pri tom spustiti u viseći položaj. Nastavite samopregled ležeći na krevetu!

3. I u ležećem položaju morate rukama pregledati dojke i okolinu. Pregled započnite na levoj dojci. Laganim pokretima pritiskajte i gladite kožu naizmenično, prođite dojku pomoću unutrašnje površine (ne vrhovima prstiju!) srednjeg prsta i kažiprsta. Napredujte kružnim pokretima po dojci, počevši od spolja i odozdo, sve više se približavajući bradavici. Pregled obavite tako da vam leva ruka leži pored tela i da vam je ruka ispod glave. Desnu dojku pregledajte na isti način.

4. Opipajte udubljenje iznad ključne kosti na obe strane. Ruku na strani koja se pregleda smestite pored tela.

5. Opipajte oba pazuha sličnim pokretima ruke, pazeći na čvorove. U slučaju da ste primetili promene na dojci (dojkama) ili napipali čvorić, javite se svom lekaru.

Dve vrste čvorića koje žene najčešće napipaju – Pregled Dojki

a) Okrugao, mekan i može da se pomera ispod kože: Ovo je najverovatnije bezopasna, vodena cista. Ona može biti bolna pa svakako posetite lekara i konsultujte se sa njim šta treba da radite.

b) Tvrd, nepravilnog oblika i fiksiran na jednom mestu: Ukoliko se napipali ovakav čvor, obavezno idite kod lekara pošto može da se desi da je u pitanju nešto ozbiljnije.

Kako da vodite računa o grudima

Pronađite odgovarajući brusthalter

Neodgovarajući model ili veličina grudnjaka ne samo da će učiniti da vam grudi izgledaju loše, već može izazvati bolove u leđima, ramenima, grudima, kao i iritaciju kože. Kako biste proverili da li ste pogodili pravi model i broj, pogledajte se u ogledalu i potražite sledeće znakove.

Crveni tragovi na ramenima

Težina grudi trebalo bi da bude ravnomerno raspoređena na ceo brusthalter, a ne samo na bretele. Kako biste proverili da li su bretele preopterećene, skinite ih i pogledajte da li brusthalter stoji na mestu i bez njih.

Useci na leđima

Ako vam se koža na leđima preliva preko brusthaltera, verovatno niste odabrali dobar obim. Zato pre nego što krenete u kupovinu metrom za šivenje izmerite najuži deo grudnog koša (ne grudi, nego koša) kako biste otkrili koju veličinu zaista nosite. Pri merenju pripazite da krojački metar ne bude labav i da ima istu liniju napred i pozadi.

Grudi ispadaju iz korpi

Verovatno nosite manje korpe nego što su vam potrebne. One moraju savršeno da pristaju uz telo i da ne budu ni prevelike ni premale. Sledeći put kada budete išli u kupovinu probajte brusthalter sa korpama broj većim od onih koje inače kupujete i videćete razliku.

Saveti

Spavajte na leđima

Pre i tokom ciklusa grudi postaju osetljive i bolne na dodir. Poza u kojoj spavate može dosta uticati na povećanje bola i neprijatnosti i zato, tokom ovih dana, pokušajte da zauzmete položaj u kome ćete grudi najmanje pritiskati. Spavanje na stomaku ili na boku se ne preporučuje zato što na taj način težinom tela pritiskate osetljiva mesta. Idealno bi bilo da spavate na leđima ne pritiskajući grudi.

 Vodite računa o težini

Istraživanja su pokazala da su gojazne osobe izloženije riziku od dobijanja raka dojke. Višak kilograma posle menopauze povećava rizik od ove bolesti za čak 60 posto. Takođe, često variranje kilaže loše utiče na izgled grudi pošto je koža tanka i sklona pojavi strija. Održavanje normalne kilaže uz bavljenje fizičkom aktivnošću najbolji je način da smanjite rizik po zdravlje i da se osećate dobro. Savetuje: dr sc. med. Aleksandra Mladenović

Članak objavljen i u Cosmopolitan-u – Samopregled grudi i simptomi koje možete sami uočiti.