Klinički znaci ovulacije

Klinički znaci ovulacije

Poznato je da kod velikog broja žena menstruacioni ciklusi protiču bez naročitih pojava i vidljivih promena, odnosno bez promena praćenih smetnjama i tegobama. Kod njih se ovulacija može, ukoliko ima razloga za to, dokazati posebnim pokazateljima.

1) Intermenstrualni bolovi tj. bolovi koji se javljaju na sredini ciklusa obično govore u prilog tome da se ovulacija odvija. Mogu biti različitog intenziteta: od vrlo slabih do izrazito jakih. Mogu da traju samo nekoliko sati, ali se isto tako mogu zadržati i nekoliko dana.

2) Krvarenja, takođe na sredini ciklusa, potvrda su da se odvila ovulacija. Ono se objašnjava kolebanjem, to jest padom hormona estrogena. Najčešće je to kratkotrajno, veoma oskudno krvarenje. Samo izuzetno ono može da traje nekoliko dana i da donekle podseća na menstrualno.

Ako se obilno krvarenje ponavlja u više redovnih ciklusa, treba biti na oprezu i isključiti mogućnost da se iza njih ne krije nešto drugo.

3) PMS – sindrom premenstrualne napetosti.

Premenstrualne tegobe, u manjoj ili većoj meri, oseća velki broj žena (prema nekim autorima čak i do 40%), te se ova pojava uglavnom smatra normalnom.

Najčešće tegobe počinju nekoliko dana pre očekivane menstruacije, i to su nemir, nervoza, promene raspoloženja i glavobolja. Teži oblici bi bili jaka glavobolja i čak psihotična stanja i sl.

PMS se delimično objašnjava prisustvom otoka koji se u to vreme stvaraju u različitim tkivima, pa i u moždanom, usled zdržavanja tečnosti. To dokazuje i povećanje telesne težine u tom periodu, koje može biti i do 2 kg, kao i podnadulost lica, očnih kapaka i gležnjeva.

klinički znaci ovulacijePored ovih znakova, ovulaciju možemo dokazati i testovima. Neki od ovih testova se manje primenjuju u poslednje vreme, ali ćemo ih mi ovde ipak pomenuti.

1) Temperaturna krivulja
Ovaj test se zasniva na malom porastu telesne tempeature u vreme ovulacije. Porast temerature se zapaža 2-3 dana po ovulaciji, kad počinje da se luči hormon progesteron. Test se radi tako što žena svako jutro u nekoliko uzastopnih ciklusa u određeno vreme pre ustajanja iz kreveta meri i beleži temperaturu. Ako se temperaturna krivulja u sredini ciklusa popela za nekoliko desetinki Celzijusovih stepeni i jedno vreme zadržala na toj visini, znači da se u to vreme odigrala ovulacija.

2) Citohormonski pregled vaginalnog razmaza, tj. brisa
Na ćelijama vagine se pod dejstvom seksualnih hormona dešavaju ciklične promene koje se ovim pregledom mogu registrovati.

3) Određivanje nivoa hormona po fazama ciklusa

4) Test arborizacija
Bazira se na pojavi gustog, staklastog sekreta u grliću u vreme ovulacije. On se po uzimanju štapićem razmazuje na stakalce i pregleda pod mikroskopom, pri čemu bi trebalo da se zapazi slika slična paprati.

5) Pregled pomoću ultrazvučnog aparata – takozvana folikulometrija

Tako registrujemo početni folikul na sredini ciklusa i pratimo ga da bismo registrovali da li se regrutuje jajna i ćelija i da li ide u pravcu sazrevanja, tj. ovulacije.

6) Endometrijalna biopsija

Ona podrazumeva uzimanje izuzetno malog uzorka materične sluzokože kako bi se odredilo dejstvo seksualnih hormona na nju, a samim tim i to da li je bilo ovulacije.

7) Laparoskopija