Pilule (tablete) za Kontracepciju - Kontracepcija

Pilule (tablete) za Kontracepciju – Kontracepcija

Pilule za kontracepciju prati negativna reputacija od trenutka kada su se pojavile na tržištu u komercijalne svrhe, ali ono što se ne pamti jeste da je od tada prošlo mnogo godina i da su te tablete za kontracepciju usavršavane kako bi se nuspojave i rizici smanjili na minimum. Prim. dr sc. med. Aleksandra Mladenović objašnjava koji su realni rizici a šta su mitovi koji prate ovaj vid kontracepcije.

Tablete za kontracepcijuPre nego što se odluče za uzimanje pilula kao kontracepcije, mnoge žene imaju dileme i nedoumice o mogućim neželjenim efektima i posledicama u vezi sa njihovim sastavom. Česta pitanja koja se postavljaju lekarima su: da li pilule za kontracepciju povećavaju rizik od srčanog udara, da li imaju veze sa nastankom raka dojke, da li mogu uticati na nastanak tromboze…

Evo odgovora na najčešća pitanja.

Da li uzimanje pilula povećava rizik od srčanog udara?

Kombinovane kontraceptivne pilule koje sadrže i estrogen i progesteron ne povećavaju rizik od dobijanja srčanog udara. Ukoliko ste srčani bolesnik, imate dijabetes ili povišen krvni pritisak, neophodno je da se konsultujete sa ginekologom i da mu ukažete na te probleme kako biste izbegli rizik da narušite svoje zdravlje. U svakom slučaju, nikako nemojte pilulu uzimati na svoju ruku bez prethodnog pregleda i saveta stručnjaka.

Da li je uzimanje pilule povezano sa dobijanjem raka dojke?

Prema nekim istraživanjima, povećan rizik od raka dojke kod uzimanja kontraceptivnih pilula prisutan je ukoliko postoji nasledni faktor odnosno ukoliko u porodici postoji neko ko je imao ovu bolest. Takođe, ono što je veoma bitno znati jeste da nekorišćenje pilula ne predstavlja prevenciju od dobijanja raka dojke. Ono što je sigurno jeste da upotreba pilula smanjuje rizik od dobijanja raka debelog creva, kao i raka materice i jajnika.

Da li korišćenje prstena može izazvati pojavu krvnog ugruška (tromboze)?

Ispitivanja su pokazala da rizik od tromboze u trudnoći raste na 1:340. Takođe, ovaj rizik je gotovo 6 puta veći kod žena koje koriste prsten u odnosu na one koje ne koriste hormonsku kontracepciju. Ovaj rizik dva puta je veći kod onih koje koriste samo progesteronsku u odnosu na kombinovanu hormonsku kontracepciju (Yaz ili Jasmin). Još ne postoji stručno objašnjenje zašto i na koji način dolazi do povećanog rizika od dobijanja tromba. Korišćenje hormonske kontracepcije svakako treba izbegavati ukoliko u porodici postoji sklonost ka stvaranju tromba.

Da li se povećava rizik od dobijanja infekcije ako se koriste pilule?

Na osnovu nekih istraživanja, postoji dva puta veća podložnost pojavi bakterija kod žena koje koriste hormonske tablete. Prisustvo bakterija ne mora neminovno značiti i pojavu infekcije ili bolesti. Statistike pokazuju da čak 30 posto žena ni ne zna da u svom organizmu ima bakterije pošto im se nisu javili nikakvi upozoravajući simptomi. Svakako, promena nivoa hormona, do koje dolazi uzimanjem kontracepcije, utiče na imuni sistem, što se dešava i u trudnoći, pubertetu i za vreme menstruacije. Kako ne bi došlo do pojave genitalnih infekcija, neophodno je da vodite računa o ličnoj higijeni i da budete obazrivi pri korišćenju javnih toaleta. Takođe, ukoliko češće menjate partnere, koristite kondom i pored pilula kako biste bili zaštićeni od infekcija i polno prenosivih bolesti.

Da li pilule mogu izazvati smanjenje koštane mase?

Pilule za kontracepciju

Za vreme uzimanja hormonske kontracepcije kod malog procenta žena može doći do prolaznog gubitka tj. smanjenja koštane mase što može dovesti do češćih preloma kostiju. Ova promena nije mnogo opasna – kada se prestane sa uzimanjem pilula, stanje se popravlja i koštana masa se obnavlja. Ono što možete uraditi kako biste smanjili rizik od povreda jeste da se redovno bavite fizičkom aktivnošću koja pomaže izgradnju i održavanje gustine koštane mase kao što je brzo hodanje, aerobik, vežbe sa tegovima…

Da li može doći do povrede materice kada se koristi spirala?

Kada se govori o spirali kao sredstvu za kontracepciju, jedno od najčešćih pitanja jeste da li pri njenom ugrađivanju može doći do povrede odnosno probijanja materice.

Ova komplikacija je moguća, ali je veoma retka i nije povezana sa vrstom spirale koja se ugrađuje.

Često se dogodi da do povrede dođe, ali ona prođe neopaženo. Ukoliko se neki simptomi pojave, problem se može jednostavno rešiti kod lekara. Bitno je da osluškujete svoje telo kako biste prepoznali eventualne probleme. Pre nego što odete kod ginekologa da uradite ovu i bilo koju drugu intervenciju, dobro se raspitajte kod koga da idete pošto je to veoma bitno kako biste smanjili rizik od komplikacije bilo koje vrste.

Da li ćete se ugojiti ako uzimate pilulu?

Za vreme uzimanja kontraceptivnih pilula obično ne dolazi do povećanja telesne težine. Doze hormona koje se nalaze u njima ne utiču ni na povećanje ni na smanjenje kilaže. Vrlo retko se desi da dođe do toga, ali ukoliko se inače pravilno hranite i fizički ste aktivni, nema potrebe da vas plaši da ćete nabaciti neki kilogram kada počnete da uzimate pilulu.

Da li tablete mogu izazvati glavobolju?

Jedna od mogućih nuspojava kod uzimanja tableta za kontracepciju jeste glavobolja. Ona se uglavnom javlja kod osoba koje imaju sklonost ka ovom problemu. Mogu biti posledica privikavanja tela na pilule, ali ukoliko se javljaju previše često i imaju odlike migrene, potrebno je da se obratite ginekologu i da mu ukažete na problem kako bi vam preporučio neko drugo sredstvo za kontracepciju.