Polno Prenosive Bolesti - Simptomi i Lečenje Polne Bolesti

Polno Prenosive Bolesti – Simptomi i Lečenje Polne Bolesti

Otkrivamo vam koje sve polno prenosive bolesti postoje, kako da ih prepoznate, kako da se zaštitite od polne bolesti i najvažnije kako pravilno da se lečite. Većina polno prenosivih bolesti je izlečiva, a one koje spadaju u hronične pravim lečenjem mogu se držati pod kontrolom. Najbitnije je na vreme reagovati i biti obavešten kako biste lakše prepoznali simptome i posetili lekara. Kako biste smanjili rizik od dobijanja neke od polno prenosivih bolesti, trudite se da ojačate imunitet tako što ćete spavati minimum 7 sati, smanjiti unos alkohola i brze hrane i ostaviti pušenje.

Koje Sve Polne Bolesti Postoje? Simptomi i Lečenje

Navodimo vam većinu poznatih polno prenosivih bolesti.

Trihomonijaza

Ovo je polno prenosiva bolest, koju uzrokuje mali organizam po imenu trihomonas vaginalis (trichomonas vaginalis). Najčešće su ovom bolešću pogođene žene, iako i muškarci mogu postati zaraženi i preneti infekciju na svoje partnere seksualnim kontaktom.

Simptomi polne bolesti: Bol pri mokrenju, svrab i nadraženost genitalija, nelagoda tokom seksualnog odnosa…
Kako se otkriva: Da bi dijagnostikovao trihomonijazu, doktor mora uraditi fizičko ispitivanje i test u laboratoriji.
Lečenje: Antibioticima koje će vam propisati lekar.

Humani papiloma virusi (HPV)

Ovo je grupa virusa koja napada genitalije i ukoliko je imunitet oslabljen može izazvati benigne (kondilomi) i potencijalno maligne promene. Postoji mnogo tipova HPV-a od kojih su 6 i 11 oni koji izazivaju pojavu polnih bradavica – kondiloma. Pogađa kako žene, tako i muškarce i prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Najvažnija komplikacija HPV infekcije jeste mogućnost nastanka karcinoma grlića materice kod žena inficiranih tipovima visokog rizika (16,18, 31…).

Simptomi polne bolesti: Kondilomi odnosno bradavice su izrasline nastale kao rezultat infekcije HPV-om i to 6 i 11. Značajno je znati da možete biti prenosilac virusa čak i bez vidljivih simptoma.
Kako se otkriva: Ukoliko nemate vidljive polne bradavice, lekar će uraditi ginekološki pregled, kolposkopski (mikroskopski) pregled grlića i spoljnih genitalija, kao i PAPA test i, ako posumnja na HPV infekciju, tipizaciju virusa sa grlića.
Lečenje: Lečenje kondiloma, pod kojim se zapravo podrazumeva njihovo uklanjanje, radi se dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma. U većini slučajeva organizam se vremenom sam od njega očisti.

Stidne vaši Polna Bolest

Ovo su maleni insekti koji se hrane ljudskom krvlju i veoma brzo se razmnožavaju. Iako stidne vaši uglavnom žive u genitalnoj regiji organizma, u okolini penisa ili vagine, ponekad mogu biti pronađeni i u ostalim regijama.

Simptomi: Kao što je slučaj i sa drugim polnim bolestima i polnim infekcijama, ponekad nema nikakvih simptoma koji bi pokazali da su stidne vaši prisutne. Simptomi koje ćete imati jesu jednostavno iritacija i svrab u genitalnoj regiji.
Kako se otkriva: Ako sumnjate da možda imate simptome koji ukazuju na njih, možete pokušati da proverite tako što ćete izbliza pregledati svoje stidne dlačice. Moguće ih je videti golim okom, mada je to prilično teško jer su veoma male i kreću se prilično brzo.
Lečenje polno prenosive bolesti: Postoje šamponi i kreme koji se koriste za uklanjanje stidnih vaši.

Gonoreja – Česta Polna Bolest

Ovo je relativno česta polna bolest koja je izazvana bakterijom gonokokom. Vrlo lako se prenosi sa jedne osobe na drugu što je i razlog njene rasprostranjenosti.

Simptomi: Simptomi gonoreje su generalno blagi ili gotovo neprimetni. Pojave kao što su peckanje prilikom mokrenja, žućkasti sekret, krvarenje vagine… mogu ukazati na pojavu ovog oboljenja.
Kako se otkriva: Odlaskom kod lekara nakon što ste primetili simptome možete utvrditi da li je u pitanju gonoreja. Postoje i pouzdane metode uz pomoć kojih se može raditi test na gonoreju, tj. koje utvrđuju prisustvo bakterije gonokoka.
Lečenje: Posle testiranja, vaš lekar će vam propisati antibiotik pomoću koga će se organizam očistiti od infekcije. Ukoliko se ne leči, kod žene može doći do širenja infekcije nagore i upale unutrašnjih genitalnih organa sa tendencijom nastanka upale karlice i zato je bitno pridržavati se propisane terapije.

polne bolesti

Herpes

Ovo je polna bolest koju izaziva virus herpesa. Postoje dva tipa virusa HSV-1 i HSV-2. Uglavnom pogađa genitalni region i karakterističan je po bolnim plikovima koji se prazne i na tim mestima ostaju rane na koži koje se vraćaju. Lečenje herpesa je neophodno.

Simptomi: HSV-2 tip virusa je mnogo češći i izaziva pojavu plikova u genitalnoj regiji. Takođe se mogu javiti groznica (drhtavica, povišena temperatura), otečene žlezde i upala grla.
Kako se otkriva: Pravilnu dijagnozu može postaviti jedino doktor. Uglavnom je običan pregled dovoljan da se postavi dijagnoza, ali ukoliko nema vidljivih simptoma, lekar vam može uzeti bris sa sumnjivih delova kože i testirati ga u laboratoriji. Drugi način je uzimanje uzoraka krvi i njihovo testiranje.
Lečenje: Postoji terapija koju će vam lekar propisati, ali će ona samo smanjiti uticaj virusa na organizam i ojačati ga. Nijedan preparat ne može virus u potpunosti odstraniti iz vašeg tela.

Hlamidija

Ovo je veoma česta polna bolest čiji je uzročnik mikroorganizam sličan i bakteriji i virusu.

Svaka seksualno aktivna osoba može biti zaražena i ukoliko se ne leči može doći do trajnih oštećenja reproduktivnih organa usled infekcija, samim tim i do steriliteta – i kod žena i kod muškaraca.

Simptomi: Veoma često se dešava da nema nikakvih simptoma i zato je redovan odlazak kod ginekologa neophodan. Ukoliko ima simptoma, to su: peckanje prilikom mokrenja, pojačan vaginalni sekret, bol u donjem delu leđa, bol prilikom seksa i vaginalno krvarenje između ciklusa.
Kako se otkriva: Ovu bolest može pravilno dijagnostikovati jedino lekar uz pomoć testa na hlamidiju. Kako bi se test uradio, potrebno je uzeti uzorak brisa iz kanala grlića (može i iz telesne tečnosti ili urina).
Lečenje: Hlamidija se leči antibioticima koje će vam propisati lekar. Veoma je bitno da se pridržavate uputstva i da nikako ne prekidate terapiju. Takođe je potrebno da se suzdržavate od seksualnih aktivnosti kako ne biste zarazili partnera.

Sifilis

Ovo je bolest koja, ukoliko se ne leči, može dovesti do opasnih oštećenja nervnog sistema, srca, mozga i čak do smrti. Prenošenje bakterije sifilisa dešava se uglavnom tokom seksa.

Simptomi: Sifilis se razvija u četiri faze: stvaranje bezbolne rane na mestu gde je bakterija ušla u organizam, osip po telu, prikrivena faza (nema vidljivih simptoma) i kasni stadijum (simptomi zavise od komplikacije koje se razviju).
Kako se otkriva: Ima nekoliko preciznih analiza krvi koje će dokazati prisustvo infekcije. Najčešće primenjivan test bio je Vasermanov test, ali je on poslednjih godina zamenjen preciznijim testovima. U svakom slučaju, ako primetite neke od simptoma, obavezno posetite lekara, a on će vas uputiti u dalju proceduru.
Lečenje: Penicilin i drugi antibiotici pokazali su se odlično u lečenju ove bolesti. Rezultati su mnogo bolji što se ranije počne sa lečenjem.

Hepatitis B

On spada u polne infekcije koje prouzrokuju zapaljenje jetre. Može biti akutni koji traje do 6 meseci ili hronični koji traje više od 6 meseci. Može se prenositi seksualnim odnosom ili preko krvi (npr. korišćenjem upotrebljenog šprica). Takođe se može preneti i rođenjem ukoliko je majka zaražena.

Simptomi: Kod akutnog hepatitisa dolazi do gubitka apetita, mučnine i iscrpljenosti, bolova u stomaku, žutice… Ako pređe u hroničan oblik, tada počinju upale jetre, a ako se ne leči, može doći do ciroze i raka.
Kako se otkriva: Infekcija bilo kojom vrstom hepatitisa može se utvrditi testom krvi. Ako su rezultati testa na Hepatitis B pozitivni, vaš doktor će identifikovati tip virusa i propisati vam odgovarajuću terapiju. Ponekad se zahteva biopsija jetre kako bi se ustanovilo koliko je opasan stepen bolesti.
Lečenje: Kako bi se organizam odbranio od akutne forme hepatitisa, potrebno je mnogo odmaranja i unos tečnosti. Ako imate hronični oblik ovog oboljenja, lekar će vam propisati odgovarajuću terapiju.

HIV

Ovo je virus koji napada imunitet i stvara mogućnost da se razvije sida. Prenosi se seksualnim putem i putem krvi. Osoba koja ima HIV ne mora da ima i sidu. Ali ukoliko osoba ima sidu, ima i HIV virus.

Simptomi: Javljaju se simptomi koji podsećaju na simptome gripa, povišena temperatura, iscrpljenost, glavobolja, uvećanje limfnih čvorova…
Kako se otkriva: Jedini način da se ovaj opasni virus otkrije jeste testom koji se radi iz uzorka krvi. Sida je ekstremno opasna bolest i svi koji su često seksualno aktivni, a ne koriste kondom, ili su koristili istu iglu za injekciju sa nekim, iz bilo kog razloga, treba da se testiraju.
Lečenje: Lek za sidu ne postoji i zato je korišćenje kondoma obavezno tokom seksualnog odnosa.

Zaštita i Apstinencija od Sex-a zbog Polno Prenosive Bolesti

Koliko dugo treba da se suzdržavate od seksa nakon što vam je dijagnostikovana neka polna bolest i na koji način možete zaštititi partnera.

Polne bolesti lečenje

Hlamidija – Koga da obavestite: Sadašnjeg partnera i partnere sa kojima ste bili u poslednja dva meseca. Period apstinencije: Za vreme uzimanja terapije i nedelju dana posle.

Stidne vaši – Koga da obavestite: Sadašnjeg i buduće partnere. Period apstinencije: Sve dok su vaši prisutne.

Gonoreja – Koga da obavestite: Sadašnjeg partnera i partnere sa kojima ste bili u poslednja dva meseca. Period apstinencije: Za vreme uzimanja terapije i nedelju dana posle.

Hepatitis B – Koga da obavestite: Sadašnjeg partnera i buduće partnere, kao i partnere godinu dana unazad. Period apstinencije: Neka vam lekar kaže kada možete da nastavite sa normalnim seksualnim aktivnostima.

Herpes – Koga da obavestite: Sadašnjeg partnera i buduće partnere, kao i partnere godinu dana unazad. Period apstinencije: Nema seksa dok rane ne zarastu.

Testiranje na Polne Bolesti

Za vas

Papa test: Sa grlića materice lekar uzima bris koji šalje u laboratoriju na ispitivanje. Ovo je jedna od najpouzdanijih metoda za otkrivanje malignih bolesti grlića materice. Izvodi se jednostavno, brzo i bezbolno.
Koliko često: Jednom godišnje bi bilo najbolje da se radi. Bris i test urina: Vaginalni bris i uzorak urina uzimaju se da bi se uradili testovi na hlamidiju, gonoreju i trihomonijazu.
Koliko često: Jednom godišnje je dovoljno ukoliko imate stalnog partnera, a na 6 meseci ako menjate partnere.

Za njega

Test urina: Ako sumnjate da je jedno od vas ili da ste oboje zaraženi hlamidijom ili gonorejom, neka on takođe da urin na analizu.
Koliko često: Jednom godišnje je dovoljno ukoliko imate stalnog partnera, a na 6 meseci ako menjate partnere.

Za oboje

Test krvi: Iz krvi se može videti prisustvo HIV virusa, hepatitisa B, herpesa i sifilisa.
Koliko često: Ukoliko često menjate partnere, testirajte se na svakih 6 meseci do godinu dana.

Zaštita od Polno Prenosivih Bolesti

Ovo ne pomaže

Kupanje: Može poremetiti nivo zdravih bakterija i povećati rizik od stvaranja infekcije.
Sapun: Ovo je veoma agresivno sredstvo za higijenu i treba da budete pažljivi kada ga koristite za intimnu regiju. Možete poremetiti pH vrednost i izazvati reakciju sluzokože.
Uzimanje antibiotika na svoju ruku: Nemojte pokušavati da sami sebi postavite dijagnozu i terapiju. Ovo može doneti više štete nego koristi i zato se obavezno konsultujte sa lekarom.
Tuširanje vrelom vodom: Iako ćete imati utisak kako ste sa sebe sprali svu nečistoću, ukoliko ste pre toga bili u kontaktu sa osobom koja ima polnu bolest, na ovaj način nećete sprečiti da ona pređe na vas.

simptomi polne bolesti

Ovo pomaže

Poseta ginekologu: Jedina osoba koja će zaista znati da li ste dobili polnu bolest i kako je treba lečiti jeste vaš lekar.
Plan B: Pilula za dan posle je nešto što će vam pomoći da sprečite neželjenu trudnoću u slučaju da niste koristili zaštitu. Ona ne pomaže kod sprečavanja polno prenosivih bolesti.
Provera simptoma: Ukoliko osećate neobičan bol, peckanje i krvarenje, obratite se lekaru.
Ponovite testiranje: Neki se virusi i bakterije ne vide odmah pa ukoliko sumnjate da ste zaraženi i pored dobrih rezultata na prvim testovima, ponovite ih posle nekoliko meseci za svaki slučaj.
Najsigurnija zaštita: Kondom

 

Kondomi su najčešće napravljeni ili od lateksa ili od poliuretana. Ako je moguće, trebalo bi da koristite kondome od lateksa jer su oni najefikasniji u zaštiti od virusa kao što je HIV, a i u najvećem broju zemalja njih je najlakše pronaći i kupiti. Kondomi se proizvode u različitim oblicima i veličinama. U slučaju ispravnog korišćenja, prezervativi u 98 odsto slučajeva štite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. Međutim, nepravilno korišćenje može umanjiti njihovo dejstvo i smanjiti zaštitu.

Otvaranje prezervativa oštrim predmetom, stavljanje nakon što je odnos već započeo, neostavljanje mesta u vrhu kondoma, odmotavanje kondoma na pogrešnu stranu, neproveravanje da li na kondomu postoje oštećenja pre seksa, kao i pucanje kondoma tokom seksa neke su od čestih grešaka koje vas mogu koštati zdravlja.

Uputstva za korišćenje kondoma:

– Kondom držite na hladnom i suvom mestu, a pre korišćenja proverite rok upotrebe.
– Omot kondoma se otvara prstima na označenom mestu, nikako makazama ili drugim oštrim predmetom.
– Nakon otvaranja pažljivo pregledajte kondom da vidite postoje li na njemu oštećenja.
– Pre stavljanja treba pažljivo pogledati pravu stranu na koju se stavlja.
– Palcem i kažiprstom kondom treba pritisnuti na vrhu kako bi se ostavilo mesta za spermu.
– Kondom treba staviti pre kontakta penisa i vagine i skinuti tek po završetku odnosa.
– Ako kondom pukne tokom odnosa, treba ga odmah zameniti drugim.
– Kondom se skida tako što se povuče za vrh, a ne odmotava.