Postkoitalni Test (PCT)

 

Brojni su poremećaji, oboljenja i stanja koja kod određenog para mogu smanjiti šansu za ostvarivanje trudnoće. Kako bi se utvrdio razlog zbog čega ne dolazi do trudnoće, potrebno je obaviti niz testova. Jedan od njih je Postkoitalni test (PCT).

Ovaj test podrazumeva uzimanje uzorka cervikalnog brisa nekoliko sati nakon seksualnog odnosa, kako bi se dobio  uvid u intereakciju spermatozoida sa sluzi grlića materice.

Za ovaj test vreme je najbitnije – zbog toga što samo u vreme ovulacije sluz nije gusta.

Ukoliko koristite neki test za ovulaciju to će Vam pomoći da odredite kada bi trebalo da imate odnose. Odnose bi trebalo da imate to jutro kada ste zakazali posetu lekaru radi uzimanja uzorka sekreta. Tokom odnosa ne smete koristiti lubrikante, a nakon odnosa preskočite vaginalno ispiranje ili kupanje u kadi (tuširanje je prihvatljivo).

 

Pregled

 

Kada dođete kod lekara bićete pregledani spekulumom i biće uzet uzorak sekreta iz grlića.  Uzorak će se pregledati pod mikroskopom i doktor će ispitati sledeće karakteristike:

  • Kristali – kada se cervikalna sluz osuši pod mikroskopom, ona dobija izgled kristala. To je znak da sekret sadrži adekvatnu koncentraciju estradiola, a da nije prisutan progesteron. Drugim rečima tajming je adekvatan.
  • Količina – proizvodnja sekreta iz grlića se drastično povećava neposredno pred ovulaciju.
  • Bistroća – sekret treba da bude vrlo čist i proziran, gotovo vodnjikav.
  • Ćelije – prisustvo ćelija bi trebalo da bude minimalno, gotovo samo nekoliko ćelija, osim spermatozoida.
  • Elastičnost –sekret je u to vreme vrlo elastičan. Može da se razvuče čak i do 10cm ili više.

 

Ukoliko su rezultati postkoitalnog testa loši, za to može postojati nekoliko razloga:

 

  • Neadekvatno vreme – ovo je najčešći razlog nezadovoljavajućeg post koitalnog testa. Ovaj test se mora raditi tačno pred ovulaciju, kada je cervikalni secret u adekvatnoj fazi.
  • Infekcija  – grlić može biti inficiran ili iritiran. To se manifestuje prisustvom leukocita – belih krvnih zrnaca u sekretu.
  • Procedure koje su prethodile testu – procedure koje mogu rezultovati lošijim testom su zamrzavanje grlića, konizacija grlića, koje se vrše kao tretman lečenja u slučaju neregularnih nalaza Papa testa.
  • Lekovi – najčešći je klomifen. Klomifen moze drastično izmeniti cervikalnu sluz.

 

Normalan nalaz pod mikroskopom pokazuje bistar vodenast sekret sa 6 – 10 pokretnih spermatozoida u jednom mikroskopskom polju.

PCT je test koji određuje sposobnost spermatozoida da prežive u cervikalnom sekretu (tečni sadržaj donjeg dela uterusa koji se otvara u vagini).

Urednik teksta

milena_admin