Prekomerna težina i trudnoća

Gojaznost ili prekomerna težina tokom trudnoće može loše uticati ne samo na vaše zdravlje nego i na zdravlje vaše bebe

Gojaznost se se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne težine. Svako povećanje telesne težine za 10% i više od idealne označava se kao gojaznost. Osobe se smatraju gojaznima kada njihov indeks telesne mase (engleski body mass index, BMI-mera koja se dobija kada se telesna masa osobe u kilogramima podeli kvadratom visine te osobe u metrima) prekorači 30 kg/m².

 

Zdrava trudnička težina

Zdrava težina za trudnice određuje se u odnosu na vašu težinu pre trudnoće, vaš indeks telesne mase kao i opšte stanje organizma. Generalno, ako je vaš indeks telesne mase bio normalan pre trudnoće, nije preporučljivo da tokom trudnoće dobijete više od oko 12 kg.

Osobe koje su pre trudnoće imale višak kilograma, ne bi trebalo da se tokom trudnoće ugoje više od 10kg. Ukoliko se radi o ozbiljno gojaznim osobama, one ne bi smele da tokom trudnoće dobiju više od 9kg.

 

Nuspojave gojaznosti tokom trudnoće 

Porođaj kod gojaznih trudnica neretko duže traje nego kod trudnica normalne težine. Gojaznost u trudnoći takođe sa sobom određene rizike koji mogu dovesti do:

  • Trudničkog dijabetesa –Tip dijabetesa koji se javlja samo u trudnoći, ali može izazavati pojavu dijabetesa u budućnosti.  Trudnički dijabetes povećava rizik od porođaja putem carskog reza.
  • Preeklampsije-koja je prouzrokovana visokim krvnim pritiskom, a može dovesti do  preranog porođaja.
  • Spavačke Apnee-poremećaja od kog često boluju gojazni ljudi, a on se manifestuje kratkotrajnim prestankom disanja u snu.  Loše spavanje ako dugo traje, oštećuje mnoge organe – srce i krvne sudove, pluća, mozak, remeti nivo šećera i masnoća u krvi.

 

Kako gojaznost dovodi bebu u rizik:

  • Šanse da dođe do pobačaja mnogo su veće kod preterano gojaznih trudnica nego kod trudnica normalne težine.
  • Bebe čije su majke bile preterano gojazne tokom trudnoće izloženije su riziku od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.
  • Može biti znatno teže da se ultrazvučnim pregledom ustanove određeni problem ukoliko je previše veliki sloj masti na stomaku majke. Takođe će se teže proveravati otkucaji srca bebe tokom porođaja.
  • Bebe gojaznih majki su često krupnije od proseka što može dovesti do povrede tokom porođaja ili čak do carskog reza.
  • Žene sa prevelikim indeksom telesne mase rizikuju da rode mrtvorođeno dete.

 

Popričajte sa svojim ginekolog vezano za vašu težinu

Ukoliko vam lekar skrene pažnju pri merenju na pregledu da ste dobili više kilograma nego što je preporučljivo, ne ustručavajte se da ga pitate na koji način bi trebalo da se hranite, šta nikako da ne jedete tokom trudnoće kao i koje su fizičke aktivnosti dozvoljene trudnicama.

U svakom slučaju, potrudite se da i pre same trudnoće promenite loše navike u ishrani, budete fizički aktivni i da ne dozvolite sebi da nezdravim načinom života postanete gojazni. Dobre navike i dobra kondicija pozitivno će uticati na samo začeće, na vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Urednik teksta

milena_admin