Pubertet kod devojčica

 

Pubertet i menstruacija je prekretnica u životu devojčica. Ovo je period u kome se telo razvija i devojčica dobija izgled žene

Pubertet kod devojčice počinje obično u osmoj godini života. Tada njena hipofiza počinje da stvara dva polna hormona od ključnog značaja: folikulostimulišući hormon – FSH i luteinizirajući hormon – LH.

Hormoni cirkulacijom dospevaju do jajnika, dovodeći do njihovog rasta i veoma značajnih promena.

Jajnici na rođenju devojčice imaju jajne ćelije od kojih samo veoma mali broj tokom života dostiže stadijum sazrevanja i ovulacije. Te jajne ćelije ostaju neaktivne sve dok na njih ne započne dejstvo hormona hipofize. Jajašca se tada uvećavaju i započinju sa stvaranjem spoljašnjeg sloja ćelija koje sintetišu hormon poznat kao estrogen. Tokom detinjstva devojčica stvara veoma male količine estrogena, ali, u vreme puberteta, nivo estrogena povećava se čak 20 puta. Sa promenama jajnih ćelija jajnici se uvećavaju. U to vreme nastaju i promene na ostalim unutrašnjim genitalnim organima devojčice.

Spoljašnji znaci hormonalnih promena

  • Grudi devojčice počinju da se uvećavaju sa delovanjem estrogena na mlečne kanaliće.
  • Stvara se pubična i aksilarna maljavost.
  • Kukovi i dojke postaju okruglastiji, pa počinje da izgleda ženstveno.
  • Dve godine pošto dojke započnu svoj rast kod devojčice nastaje prvo menstrualno krvarenje u životu – menarha.

 

Kada devojčice dobijaju prvu menstruaciju?

Svako telo se razvija na svoj način i nijedna devojčica nije ista, pa će sve menstruaciju dobiti u različitim uzrastima. Normalno je da prva menstruacija bude između 10 i 15 godina. Uglavnom većina devojčica svoju prvu menstruaciju dobije oko 12 godina.

 

Kako da znam da ću uskoro dobiti menstruaciju?

Postoje znaci koji predhode menstrualnom krvarenju. Devojčice će verovatno pre nego dobiju prvu menstruaciju početi da nose grudnjak. Trebalo bi i da im se pojave dlačice ispod pazuha. Možda će se dogoditi da se neko vreme prvo pojavljuje proziran gust vaginalni sekret.

 

Zašto žene imaju menstruaciju?

Menstuacija se dešava zbog hormonskih promena u telu. Hormoni izazivaju zadebljanje sluzokože materice kako bi bila spremna da primi oplođeno jajašce iz koga raste beba. Ako žena tog meseca ne ostane u drugom stanju, zadebljala sluznica se ljušti i žena krvari. Ovaj proces se kod zdravih žena dešava sve vreme dok su u reproduktivnom periodu i događa se jednom mesečno.

 

Da li se menstrualno krvarenje događa redovno kada jednom počne menstruacija?

Možda prvih nekoliko godina menstruacija neće biti redovna. U početku je ovo sasvim normalna pojava. Tek kada prođe dve do tri godine od prve menstruacije, većina devojčica ima redovan mesečni ciklus.

 

Koliko traje menstrualno krvarenje?

Krvarenje obično traje u proseku pet dana, s tim da nekima traje duže ili kraće.

 

Koliko često se javlja menstrualno krvarenje?

U proseku se događa jednom mesečno. S tim da se kod nekih devojčica javlja posle 3, a kod drugih nakon 6 nedelja.

Urednik teksta

milena_admin