Putovanje u trudnoći

Kako se leto bliži, jedno od pitanja koja postavljaju buduće mame jeste da li mogu da putuju ili će morati da preskoče letovanje

 

Kada  smete da putujete u trudnoći?

Ukoliko se trudnoća normalno razvija,  buduća mama je zdrava, a prethodne trudnoće (ukoliko ih je bilo) nisu bile rizične, nema razloga da se zabrani putovanje. S druge strane, bilo koja komplikacija, odnosno rizik od razvitka komplikacija signal je da je najbolje ostati tamo gde se može dobiti adekvatna pomoć. Ako dođe do razvitka bilo kog zabrinjavajućeg znaka ili simptoma – krvarenja, bola u stomaku, kontrakcija, prskanja vodenjaka, oticanja nogu, glavobolje, smetnji sa vidom, promene u pokretima bebe, temperature – odmah se obratite lekaru!

Većina trudnica može da putuje bez velikog napora tokom drugog trimestra, između 14. i 28. nedelje trudnoće. Telo se u tom periodu prilagodilo trudnoći, nestala je mučnina, a još uvek se ne zamarate lako. Kako trudnoća odmiče, sve ćete teže nalaziti udoban položaj za sedenje, a i bićete sve umorniji i teže ćete se kretati. U trećem trimestru planiranje putovanja zahteva prethodni pregled kod lekara da bi se utvrdilo da li ima nekih znakova koji bi mogli ukazivati na rizik od prevremenog porođaja. Ako ih nema i ako trudnica ne oseća kontrakcije ili bolove u leđima, može putovati, ali je u tom periodu bolje odabrati let avionom, jer je manje naporan.

 

 

Gde smete da putujete?


Najbolje je da tokom trudnoće izbegavate predele na velikim visinama područja gde su česte teške infekcije hranom ili ubodom insekta, mesta gde je endemična malarija rezistentna na kinin i gde je potrebna vakcinacija živim vakcinama.


Na putovanje je potrebno poneti “najsvežije” izveštaje lekarskih pregleda i krvnu grupu, u slučaju da se desi nešto nepredviđeno ili da vam zatreba pregled. Proverite da li vaše osiguranje pokriva troškove oko trudnoće i eventualnog porođaja na putu.

Ukoliko odlazite na duži period, zamolite vašeg lekara da vam preporuči nekog ginekologa koji radi tamo gde ćete biti, u slučaju da vam to bude neophodno. Ako putujete avionom posle 28. nedelje, proverite sa prevoznikom šta je potrebno da ponesete od lekarskih izveštaja, da ne biste imali problema sa ulaskom u avion, ali i to do koje gestacije dozvoljavaju putovanje trudnicama. Nemojte da zaboravite lekove koji vam mogu zatrebati.

Takođe ne bi bilo loše da na put ponesete probiotik kao i Progesteron u tabletama.

 

Koje prevozno sredstvo da odaberete?

Putovanje kolima je najčešći i često najjednostavniji način putovanja, naročito ako se radi o kraćim putvanjima. Bilo bi dobro da se ne vozite više od šest sati u toku jednog dana, a ono što je izuzetno važno je da uvek stavite pojas! Buduće mame obično brinu da li će beba biti povređena se auto naglo zaustavi a ona ima pojas, ali ne brinite – šansa da beba ima posledice je minimalna, sem ukoliko majka ne zadobije veoma teške povrede. Ne zaboravite da je beba udobno smeštena u sigurnom okruženju materice, u plodovoj vodi, a da je štite mišići, drugi organi i mamine kosti! Ipak, ako vam se desi a imate nezgodu, obavezno treba odmah da idete kod lekara da proveri kako ste vi i beba.

Ako treba da donesete odluku da li da putujete autobusom ili vozom, ne zaboravite da autobusi imaju vrlo uzane prolaze i mala kupatila, a da u vozovima ima mnogo više mesta za šetnju. U vozovima ipak obratite pažnju dok hodate, jer se oni mogu ljuljati, pa treba da pazite na svoju, inače malo, u trudnoći poremećenu ravnotežu.

Trudnicama je dozvoljeno da lete avionom, osim ukoliko im njihov lekar iz zdravstvenih razloga ne preporuči drugačije. Ako vaša trudnoća protiče uredno i nema komplikacija moći ćete da se opustite i uživate u letu iznad oblaka.

Avionski prevoz je za trudnice najkomforniji i najlakši, jer se relativno brzo stiže do odredišta.

Urednik teksta

milena_admin