Spirala za Žene - Kako se Zaštititi Spiralom od Neželjene Trudnoće?

Spirala za Žene – Kako se Zaštititi Spiralom od Neželjene Trudnoće?

Kako se zaštititi spiralom za žene od neželjene trudnoće, kako se koristi i koje su prednosti i mane ove vrste zaštite objašnjava dr sc. med. Aleksandra Mladenović. Ginekolozi generalno tvrde da je spirala za žene jedan od najboljih i najpouzdanijih vidova kontracepcije.

Spirala za Žene – Sredstvo za Kontracepciju

Spirala za žene je jedno od najpouzdanijih sredstava za sprečavanje neželjene trudnoće. U pitanju je plastični uložak u obliku slova T različitih veličina. Ona ima jednu ili dve mekane plastične niti koje kroz grlić materice prolaze u vaginu. Testovi pokazuju da od 100 žena koje koriste spiralu, u drugom stanju ostane jedna do dve godišnje. Ona međutim ne štiti od polno prenosivih bolesti i zato je u slučaju da niste u ozbiljnoj vezi i često menjate partnere preporučljivo da koristite i kondom tokom seksa.

Kako se Stavlja Spirala i Kako Deluje?

Spiralu postavlja ginekolog posle pregleda (bakterijskih briseva, Papa testa, kolposkopije, ginekološkog pregleda), odnosno kada utvrdi da za to nema prepreka. Vreme kada se postavlja spirala je prva faza ciklusa (tj. do četrnaestog dana ciklusa). Kod žena koje su se tek porodile, spirala može da se postavi 6 nedelja nakon porođaja. Posle prekida trudnoće spirala se može postaviti nakon 10-15 dana ako nema nikakvih smetnji za to. Stavljanje spirale može biti malo neprijatno, ali budući da to traje svega par minuta i nije u pitanju jak bol, nema potrebe da se stavlja anestezija. Izvesne neprijatnosti mogu se osetiti nekoliko sati kasnije u obliku lakših bolova ili oskudnog krvarenja. Osnovno delovanje spirale jeste u sprečavanju spermatozoida da oplodi jajnu ćeliju, odnosno sprečava ulazak oplođene jajne ćelije u materičnu šupljinu i njeno ugnežđavanje tamo. Poslednjih godina postoje spirale koje začeće sprečavaju ne samo mehanički, nego i dejstvom hormonske komponente – progesterona koji se nalazi u njima kao što je na primer Levosert spirala.

Kontrola – Spirala za Žene

Četiri do šest nedelja nakon što je spirala postavljena ili posle prve menstruacije treba doći na kontrolu kako bi se videlo da li je spirala na pravom mestu. Naredne kontrole su najmanje jednom godišnje, a po potrebi i ranije tj. ukoliko se pojačava sekret, jave neki bolovi ili krvarenje.

Mogući Problemi – Spirale za Žene

Za najveći broj žena, spirala je najbolje i najpouzdanije sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće. Spirala se uobičajeno dobro podnosi, ali se kod manjeg broja žena mogu javiti određene nelagodnosti. U retkim slučajevima te smetnje mogu biti teže. Čak i ako je spirala dobro postavljena mogu da se jave bolovi i grčevi u stomaku, koji se obično brzo smiruju. Međutim, u slučaju učestalih stomačnih tegoba ili težeg krvarenja mora se konsultovati doktor. Osim toga, sledeću menstruaciju možete očekivati nešto ranije. Ta menstruacija može duže trajati i biti obilnija i bolnija. Ponekad se može pojaviti oskudno krvarenje između menstruacija, naročito posle težeg fizičkog napora ili odnosa. To nije razlog za zabrinutost, ali o tome morate informisati svog lekara prilikom prve naredne posete. Ove smetnje obično su prolaznog karaktera i spontano prestaju nakon par meseci.

Spirala za ženeInfekcija male karlice može da se javi, ali vrlo retko, a najčešće kao posledica infekcije vagine i grlića. Zbog toga se treba javiti svom lekaru čim se primeti pojačan vaginalni sekret. Signali upozorenja za infekciju male karlice su:
– bolovi tokom i posle odnosa,
– bolovi u donjem delu trbuha,
– neuobičajen iscedak iz vagine
– povišena temperatura.

Infekcija se lako leči, ali ukoliko se ne izleči, može biti vrlo opasna.

Trudnoća sa spiralom je veoma retka, ali je moguća. Zato ako vam menstruacija kasni ili je neuobičajeno oskudna odmah se javite lekaru. Do trudnoće najčešće dolazi zbog neprimetnog izbacivanja spirale, pa je potrebno da se obrati pažnja na uložak za vreme menstruacije, pogotovu obilnije, kada može doći do njenog izbacivanja u većem ugrušku krvi.

Uklanjanje i zamena spirale

Spiralu je potrebno ukloniti ili zameniti 3-5 godina posle ugradnje, u zavisnosti od tipa spirale, i zato je bitno da svaka žena ima karton i dokument sa datumom ugradnje i nazivom spirale. Aktivnost spirale posle ovog perioda i dalje postoji, ali je mogućnost trudnoće značajna, kao i povećan broj komplikacija kao što su krvarenja, bolovi, infekcija male karlice i vanmaterična trudnoća. Uobičajeno je da se spirala uklanja za vreme menstruacije, najbolje prvog dana. Ukoliko žena želi trudnoću, a nema nekih drugih prepreka, ona može planirati trudnoću istog meseca. Žene koje ne žele da rađaju mogu posle uklanjanja spirale početi da koriste neki drugi vid kontracepcije ili novu spiralu, koja treba da se stavi po prestanku menstruacije, ali ne posle četrnaestog dana ciklusa.

Koje su Prednosti Spirale za Žene?

– Ova metoda je reverzibilna tj. ne utiče na buduću plodnost.

– Ne traži svakodnevne radnje poput uzimanja pilula.

– Vrlo je jeftina (s obzirom na dužinu zaštite od neželjene trudnoće).

– Može se primeniti kod najvećeg broja žena kod kojih primena pilula nije preporučljiva (starije žene, pušači, gojaznost, visok pritisak, epilepsija, oštećenje jetre i bubrega, dojenje…).

Koje Žene ne mogu Koristiti Spiralu?

Postoje situacije kada spirala ne sme da se stavlja, a to je kada se sumnja na trudnoću, ako postoji infekcija male karlice, izloženost riziku prenošenja polno prenosivih bolesti, ukoliko žena pije citostatike, ako je alergična na bakar…

Tekst objavljen i u Cosmopolitan-u – Spirala: Kako se koristi i da li je najbolja zaštita od trudnoće?