Šta je PH vrednost vagine?

PH vrednost je odnos između kiselosti i baznosti. Verovatno nikada niste razmišljali o vaginalnoj pH vrednosti, ali ona može da bude od uticaja na začeće ukoliko se poremeti

 

Naše telo prirodno održava pH vrednost na odgovarajućem nivou ali ovaj balans može da se poremeti. Postoji nekoliko razloga da koji mogu da utiču na poremećaj vaginalne pH vrednosti – ali postoje i načini da se to prevaziđe.

U najvećem delu menstrualnog ciklusa, vaginalna pH se kreće od 3,8 do 4,5 (blago kisela). Kiselost ove sredine je prirodna barijera za infekcije.

Međutim, vaginalna pH vrednost mora da se menja da bi se prilagodila potrebama začeća. Kisela sredina slabi ili čak ubija spermatozoide. Zbog toga u periodu plodnih dana hormoni i povećano lučenje cervikalne sluzi doprinosi da vaginalna pH vrednost postana bazna (od 7 do 14).

Ova promena omogućava muškoj spermi da značajno duže preživi i time povećava šanse da oplodi jajnu ćeliju kada se ona oslobodi na dan ovulacije (iako jajna ćelija može da preživi svega jedan dan, spermatozoidi mogu da prežive 3-5 dana; zato se smatra da plodni period može da traje i do 7 dana).

Međutim, ako je vaginalna pH vrednost previše bazna, to povećava šanse za infekcijama kao što je kandida ili bakterijska vaginoza – koje se seksualnim kontaktom mogu preneti na vašeg partnera.

 

Značaj vaginalne pH

Kisela sredina vagine je prirodna barijera za infekciju i iritaciju, jer potiskuje rast loših bakterija koje više vole manje kiselu sredinu. To znači da sve dok su naše dobre bakterije visoko i vaginalni pH kiseo, loše bakterije imaju veoma malo šanse za prekomeran rast, tako da su šanse za infekciju na niskom nivou.

Čim vaginalna pH vrednost poraste iznad vrednosti od 4,5, loše bakterije koriste priliku da se razvijaju i rastu, na kraju izazivajući infekciju. Ovo može dovesti do simptoma kao što su sekret, neprijatan miris, svrab i ostale vaginalne tegobe. Promene pH često su povezane sa bakterijskom vaginozom.

 

Šta izaziva promene u pH?

PH vrednost može da se promeni zbog brojnih faktora – evo nekoliko stvari koje možete da učinite da zaštitite svoje vaginalno zdravlje i zadržite pH nivo u kiseloj sredini:

  • Antibiotici- Ovi lekovi ubijaju ne samo loše bakterije, nego i dobre koje su odgovorne za održavanje kisele i zdrave vagine. U toku ili posle primene antbiotika, koristite proizvod koji stimuliše Vaše dobre bakterije.
  • Odnos- Alkalna pH vrednost sperme može da poremeti kiselu sredinu vagine i stimuliše BV uzrokujuće bakterije. Možete primetiti jak miris posle nezaštićenog seksualnog odnosa. Ako Vam se to dogodi, razmislite o korišćenju kondoma da biste sprečili tegobe.
  • Dojenje i menopauza- Smanjenje nivoa estrogena (na primer, zbog dojenja ili menopauze) može da smanji broj laktobacila i da na kraju dovede do povećanja vaginalnog pH (dakle, smanjuje kiselost). Ako dojite ili ste u menopauzi, probajte probiotski proizvod koji može stimulistai dobre bakterije na rast i održavati pH vrednost u zdravom rasponu.

Urednik teksta

milena_admin