Sunčanje u trudnoći

Ukoliko ste u drugom stanju, trebalo bi da malo usporite i više se pazite, ali malo sunca će biti korisno za vaše i zdravlje bebe koju nosite.

Sunce je izvor života i to je razlog zašto ga ne treba tretirati kao neprijatelja. Ono će našem telu obezbediti vitamin D i učiniti nas srećnijima i zadovoljnijima. Njegova toplota greje naše mišiće i zglobove i opušta tetive. Ali, ako se pretera, sunce može učiniti i štetu.

 

Evo kako trudnice mogu da se sigurno prepuste sunčevim zracima:

 

Uz kremu: dobra zaštita uvek se preporučuje jer koža je u trudnoći osetljivija i lakše izgori. Preporučujemo preparati bez nano-čestica i parabena, dakle slobodno uzmite kvalitetnije kreme za bebe i decu. I naravno sunčajte se ujutro i kasnije popodne, a tokom dana odmarajte u hladu.

 

Polagano ustajte: Zbog dodatnog opterećenja cirkulacije toplina i nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavicu i nesvesticu. Dakle, polagano i radije sedite umesto da ležite. Ako ležite dok se sunčate, nemojte naglo ustajati.

 

Pokrijte glavu: Nikako nemojte boraviti na suncu, a da vam glava nije u hladu ili da je niste zaštitili šeširom. Ovo je veoma bitno kako ne biste dobili sunčanicu.

 

Uvek imajte vodu za piće pored sebe: Kad cirkulacija zakaže ili vam padne pritisak, voda može pomoći povratku u normalno stanje.

 

Savet za mame u 2. i 3. tromesečju: i bebe u stomaku vole sunčevu svetlost jer ono prodire kroz slojeve kože stomaka i oboji unutrašnjost bebinog skrovišta u toplu, svetlu crvenu boju. Zato pustite svaki dan malo sunca na goli stomak i posmatrajte što će vaša beba reći na to.

 

Još neke potrepštine za plažu za trudnice:

  • udobne japanke ili ravne papuče
  • obavezno drugi kostim za presvlačenje kako biste sprečili moguće upale bešike ili gljivice kojima su trudnice sklonije
  • ponesite nešto da pojedete zbog mogućeg pada šećera (orašasto i suvo voće, sveže voće, bombone…)

Naravno, pre nego što se odlučite za izlaganje suncu ili putovanje na more, konsultujte se sa svojim ginekologom kako biste bili sigurni da se ne izlažete riziku.

Urednik teksta

milena_admin