Sve o epiduralu

 

Mnoge trudnice razmišljaju o tome da li da uzmu epidural na porođaju, ali nisu sigurne da li je to sigurno, da li će im stvarno olakšati porođaj…

 

Šta je epiduralna anestezija i kako se ona daje?

 

Svaka anestezija je način da se bol smanji ili potpuno otkloni. Epiduralna anestezija je vrsta anestezije koja se daje u prostor između kičmene moždine i membrane koja okružuje kičmenu moždinu.

Prvo se daje lokalni anestetik na mesto gde će sa aplikovati anestezija. Priključuje se i kateter kroz koji će anesteziolog, u zavisnosti od toka porođaja i u konsultaciji sa akušerom, dodavati  anesteziju u određenim, potrebnim dozama. Ovaj anestetik blokira nerve koji prenose bol, a po prestanku njegovog dejstva,  nervi vraćaju svoju funkciju i osećaj u donjem delu leđa se postepeno vraća. Važno je da prilikom postavljanja epidrualnog katetera ostanete potpuno mirni, kako bi se igla pravilno postavila.  Ponekad je potrebno ponoviti ceo proces, ukoliko se kateter ne postavi pravilno. Epidrualni kateter ostaje i nekoliko sati nakon porođaja.

Cela procedura traje otprilike dvadesetak minuta, a potom je potrebno još 15 do 20 minuta da anestezija počne da deluje. Dejstvo epiduralne anestezije traje između 60 i 120 minuta, tako da je praksa da anesteziolog dodaje anesteziju prema sopstvenoj proceni, a prema informacijama koje dobije od akušera. U nekim slučajevima, dodatna doza anestezije se daje i po završetku porođaja.

 

Da li epiduralna anestezija neutruališe bol?

Tokom dejstva epiduralne anestezije, nećete osećati bol, ali ćete osećati napone, koje bi trebalo da iskoristite tako da sebi olakšate porođaj, u šta će vas akušer uputiti, zato je važno da slušate instrukcije na porođaju.

 

Koje uslove je potrebno ispuniti da bi se dala epiduralna anestezija?

Za početak, trudnice koje se odluče za porođaj uz epiduralnu anesteziju potrebno je da dobiju saglasnost anesteziologa.

Da biste primili epiduralnu anesteziju, potrebno je da vam grlić materice bude otvoren između 3 i 5 centimetara, kao i da imate jake kontrakcije, koje se ponavljaju na svaka 2-3 minuta.  U praksi, nije uvek slučaj da se ovi uslovi strogo poštuju, odnosno, epidural se daje i kada je grlić, recimo, otvoren i manje od 3 centimetra.  Da biste doneli odluku, nekoliko nedelja pre porođaja se konsultujte sa svojim lekarom, koji će proceniti da li je to adekvatan način porođaja za Vas, i uputiti Vas na određene analize koje bi prethodno trebalo da uradite, kao što je analiza krvne slike, vreme krvarenja, vreme koagulacije, biohemijska analiza. Svakako, proverite i da li je u porodilištu u kome ćete se porađati epiduralna anestezija besplatna ili se plaća.

 

Da li je epiduralna anestezija opasna po zdravlje?

Epidrualna anestezija na porođaju se smatra bezbednom, ali svakako postoji i mogućnost pojave neželjenih efekata.

Međutim, važno je pre svega koliko često se zapravo ti neželjeni efekti uopšte javljaju. Pa tako, korisno je znati da se recimo glavobolja nakon epidurala, kao neželjeni efekat, javlja kod otprilike jedne od 100 porodilja, da se pad pritiska javlja kod jedne od 50 žena, povreda nerva kod jedne od 1000 žena, infekcija kod jedne od 50.000. žena, ,  gubitak svesti kod jedne od 100.000. žena, paraliza kod jedne od 250.000. žena.

Urednik teksta

milena_admin