Zašto treba ići kod ginekologa

Redovan odlazak kod ginekologa,  lekara koji se bavi zdravljem ženskih reproduktivnih organa, znak je da ste odgovorni kada je u pitanju vaše zdravlje

 

Zbog čega treba posećivati ginekologa

 

Redovan odlazak kod ginekologa:

 • Pomoći će vam da razumete svoje telo i da naučite kako da vodite računa o njemu
 • Vi i vaš lekar ćete steći uvid u to šta je za vaše telo normalno pa ćete tako lakše primetiti ako dođe do nekih promena koje mogu dovesti do zdravstvenih problema, npr znaci vaginalne infekcije.
 • Omogućiće lekaru da na vreme uoči potencijalni problem i u ranom stadijumu ćete moći da započnete rešavanje istog.
 • Naučićete sve o preventivi polno prenosivih bolesti i načinu kako da se lečite u slučaju da dođe do bolesti.

Vaš ginekolog može vam dati odgovore na skoro sva pitanja vezana za vaše telo, promenama koje vam se dešavaju tokom meseca, godina…Poverenje i odnos koji izgradite sa ginekologom, u velikoj meri vam može pomoći da se dobro osećate kada idete na pregled, koji je za mnoge dame pomalo i neprijatan.

 

Kada treba da idete na pregled:

Najnovija istraživanja došla su do zaključka kako bi devojčice između 13 i 15 godina već trebalo da odu u svoju prvu posetu ginekologu.

Kako je reč o veoma mladim osobama, to u suštini i ne mora biti ginekološki pregled, već može biti  i razgovor sa lekarom koji će im na vreme objasniti važnost pregleda, uputiti ih kako da održavaju zdravlje reproduktivnih organa uputiti ih u to na koje sve načine da se zaštite od neželjenje trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Ukoliko ste odlučili da posetu ginekologu odložite za kasnije, pravi trenutak da odlazak kod njega postane vaša redovna navika je ukoliko:

 • Ste postali seksualno aktivni
 • Vam menstrualni ciklus kasni tri meseca ili više
 • Imate bolove u stomaku, temperaturu, promenjenu boju, gustinu i miris sekreta
 • Imate veoma bolne i obilne menstruacije koje traju duže nego obično. Ili ako su vam mestruacije postale neredovne.
 • Seksualno ste aktivni, a niste dobili mestruaciju

 

Šta će se desiti na pregledu:

Razumljivo da ste nervozni pred odlazak kod ginekologa, pogotovo ako vam je prvi put. Ono što je bitno da znate jeste da je dobar lekar, pre svega dobar psiholog i da će se potruditi da vas kroz razgovor opusti i da vam objasni kako će izgledati sam pregled kao i koje ćete analize uraditi.

Takođe, neophodno je da vam postavi pitanja vezana za istoriju bolesti u porodici, vaš način života kao i to da li ste nekada bili trudni, i da li ste i koliko često seksualno aktivni.  Ova pitanja bitna su kako bi lekar stekao jasnu sliku pre nego što počne da vas pregleda.

Isto tako, nemojte ni vas da bude sramota i da se uzdržavate od toga da svog ginekologa pitate sve što vas zanima vezano za zdravlje.

 

Kako izgleda pregled:

 • Prvo se radi pregled spoljnih genitalija. Na taj način isključuju se promene, bilo benign, bilo one koje su potencijalno maligne
 • Nakon toga sledi pregled spekulumom, instrumentom koji lekaru omogućava da vidi vaginalne zidove, pojačan secret i grlić materice.
 • Sledeća je tzv. Palpacija, odnosno pregled rukama. Na ovaj način ginekolog ispituje položaj, oblik, površinu, pokretljivost i veličinu grlića, kao i položaj, veličinu i osetljivost materice. I na kraju obostrano jajnike i jajovod.
 • Posle palpacije sledi kolposkopski pregled pri kom se mikroskopski posmatraju promene na grliću, uzima se bris PA i bakteriološki brisevi.
 • Dopuna ginekološkog pregleda je ultrazvučni pregled koji se može raditi vaginalno (sondom) ili preko stomaka

Urednik teksta

milena_admin