Iskreno sa ginekologom

Iako vam je možda neprijatno da priznate lekaru kako ne koristite kondom baš redovno ili ponekad zaboravite da popijete pilulu, postoje stvari koje nikako svom ginekologu ne smete da prećutite

 

Mnoge žene zbog neugodnosti često izbegavaju redovne odlaske kod ginekologa što je velika greška. Žena prvi put mora otići na ginekološki pregled kad postane seksualno aktivna ili ,možda još bolje , kad donese odluku o tome, što je danas prosečno u periodu  od 15 do 21 godine života.

Preporuka je da odete kod ginekologa barem jedanput godišnje ,ukoliko on ne otkrije pregledom neki razlog da to bude češće, i naravno, ukoliko se u međuvremenu ne pojavi neki problem kao što su bolovi , krvarenje , pojačan sekret…..

 

Godišnji pregled sastoji  se iz:

– Papa testa, uzimanja vaginalnog brisa na različite mikroorganizme( u cilju isključivanja infekcije), pregleda grlića pod mikroskopom( tzv kolposkopija), ginekološkog i UZ pregleda, pregleda grudi i razgovora o vašoj zdravstvenoj istoriji( preležanim , naslednim, hroničnim bolestina, prošlim menstruacijama, trudnoćama, metodama kontracepcije , seksualnim odnosima…..)

Bilo kakve nedoumice ili promene  koje vam se učine neobičnim,  razlog  su da se javite vašem lekaru. Čak i ako niste seksualno aktivni, morate redovno ići kod ginekologa i uvek morate biti iskreni u razgovoru s njim. Laganje o metodama kontracepcije i seksualnim navikama vam može samo stvoriti probleme.

 

Redovno korišćenje kondoma

 

Ono što je jako bitno jeste zaštita od  polno prenosivih bolesti i i infekcija. Korišćenjem kondoma možete sprečiti pojavu ovih bolesti i brinuti o sebi i svom partneru na pravi način. Ukoliko dođete u situaciju da niste koristili ovu vrstu zaštite ili ste imali nezgodu da kondom pukne, veoma je bitno da to ne prećutite svom ginekologu kako bi mogao da vas testira na različite uzročnike kao što su: bakterije , gljivice ,hlamidija, … Mnoge infekcije  mogu oštetiti vaš reproduktivni sistem i kasnije vam izazvati mnoge probleme. Naravno tu je i HIV kao jedan od prvih razloga zbog kojih je korišćenje kondoma obavezno.

 

Prekid trudnoće

 

Ako ste u nekom trenutku svog života imali abortus, obavezno obavestite lekara o tome kada dođete na pregled. Ovo je veoma bitno kako bi on obratio pažnju da nisu ostale neke posledice ove intervencije. Prekid trudnoće, i kada se obavlja u najsavremenijim medicinskim uslovima, uvek je rizičan. To je, pre svega, ozbiljan hirurški zahvat, koji može da ostavi i fizičke i psihičke posledice na zdravlje.

 

Neredovno uzimate pilule

 

Pilule za kontracepciju spadaju u hormonsku metodu zaštite i veoma je bitno redovno ih uzimati ukoliko ste se odlučili za njih. Svaki put kada preskočite dnevnu dozu, pravite ne samo hormonalni

 

disbalans već gubite zaštitu od neželjene trudnoće. Ovo može zamaskirati vaše stvarno zdravstveno stanje i dovesti ginekologa u zabludu .Ukoliko ste zaboravni kada je reč o uzimanju pilula, obavezno recite to lekaru kako bi našao neko primerenije rešenje za vas i preporučio vam eventualno stavljanje  spirale ili prstena.

 

Alergija na lekove

 

Jedno od prvih pitanja koja će vam lekar postaviti jeste da li ste alergični na neki lek ili hranu. Alergije koje se najčešće javljaju su na Penicilin , baralgin i sl. Najbitnije je da, onaj kome su lekovi neophodni, u lečenju  naglasi  da je alergičan, i na šta od lekova , svom lekaru kako bi se komplikacije, koje mogu biti i kobne, izbegle.. Takođe je česta alergija na lokalne anestetike i ukoliko je potrebno da vam se radi neka intervencija, ova informacija je od ključnog značaja za lekara.

Urednik teksta

milena_admin