prva nedelja trudnoće

1. nedelja trudnoće

Veoma je važno da vaš ginekolog okvirno odredi datum začeća, što će učiniti na osnovu podatka o datumu poslednje menstruacije o čemu ćete ga vi informisati. Takođe i UZ  pregledom, koji se radi ukoliko je menstruacija izostala nekoliko dana, može se odrediti “starost” trudnoće, a pre svega da li je ona na pravom mestu tj. u materici.

 

Trudnoća zapravo traje 38 nedelja, ali se računaju i prve dve nedelje kada ste dobili menstruaciju (ova nedelja) i naredna nedelja kada će se desiti ovulacija (druga nedelja), pa lekari računaju da trudnoća traje 40 nedelja.

 

Podaci nam ukazuju na činjenicu da se samo jedna od dvadeset žena porodi na planirani dan porođaja. Ostalih 19 žena porodi se pre ili posle termina porođaja.

Prva nedelja trudnoće

Tokom cele trudnoće, jedna od najvažnijih stvari su zdrave navike. To znači: pravilna ishrana, vežba i izbagavanje stresa.

Od samog početka trudnoće, potrebno je uzimati suplemente tj. vitamine sa posebnim osvrtom na folnu kiselinu, koja učestvuje u izgradnji tkiva, prvenstsveno cetntralnog nervnog sistema bebe. Pušenje tokom trudnoće nosi rizik da se beba rodi sa malom telesnom masom, povećava rizik od pobačaja i ometa sposobnost tela da apsorbuje folnu kiselinu.

Upotreba alkohola povećava rizik od pobačaja i razvoj bebinih deformiteta. Stalna upotreba alkohola je povezana sa stvaranjem akoholne zavisnosti, tzv. ”alkoholni sindrom fetusa”, koji uključuje zaostajanje u rastu, fizičke nedostatke i promene na bebinom licu. Alkohol može uticati i na poremećaj u razvoju govora i motorike.

Urednik teksta

sasa_admin