10 nedelja trudnoće

10. nedelja trudnoće

Ponekad, žene sa prekomernom težinom rađaju bebe sa više problema, dok one koje optimalno povećaju telesnu težinu u trudnoći dobijaju zdravije bebe. Prekomerna težina dovodi u pitanje i zdravlje trudnice i zdravlje bebe, a može prouzrokovati i probleme pri porođaju. Zato je veoma važno redovno kontrolisati težinu u trudnoći.

Do kraja ove nedelje, beba prestaje da bude embrion i postaje fetus. Fetalni period je vreme kada će beba početi brzo da raste. Unutrašnji organi fetusa počinju da se formiraju, uključujući jetru, bubrege i creva. Mozak će početi da funkcioniše. U naredne tri nedelje, dužina bebe će naglo rasti. Sićušni detalji će početi da se pojavljuju, uključujući nokte. Beba će u narednom periodu početi da guta amnionsku tečnost.

Plod u 10 nedelji trudnoće

Plod u 10 nedelji trudnoće

Postoje testovi koji su obavezni za sve trudnice tokom trudnoće, dok se drugi obavljaju isključivo pod specifičnim okolnostima. Preporučuje se da  se obavezno uradi ultrazvuk između 11. i 14. nedelje trudnoće uz Double test. Već od 10. nedelje može se uraditi neinvazivni prenatalni test, koji se zasniva na genetskoj analizi bebinog DNK-a iz majčine krvi. Ženama starijim od 35 godina savetuje se da obavezno urade neku od detaljnih analiza:

Biopsiju horionskih čupica,

Amniocentezu ili ukoliko se prekasno odluče

Kordocentezu.

Ona je ove nedelje duga između 2.5 i 3 cm, a teška je oko čitavih 4 grama.

Urednik teksta

sasa_admin