11 nedelja trudnoće

11. nedelja trudnoće

U ovom periodu primećuje se kod trudnice da su kosa i nokti ubrzali rast. Nokti vremenom postaju čvršći, a kosa prestaje da opada, ako je do tada postojao taj problem.

Ovakvo stanje zadržaće se verovatno čak 40 dana po porođaju. Neke žene se žale da ne mogu da ”obuzdaju” kosu u trudnoći. Kosa u ovom periodu dobija dodatni volumen.

Do 11. nedelje, koža bebe je providna, ostaće takva još neko vreme, ali uskoro će početi da dobija slojeve i izgubiti transparentnost. U ovom periodu, fetus je u stanju da otvori i zatvori pesnicu, a počinju da se formiraju i pupoljci u ustima koji će prerasti u zube. Beba ima puno prostora sada, pluta u vodi i ima mogućnost da se okreće, pravi kolutove. U naredne tri nedelje, proći će kroz ubrzan razvoj i udvostručiti veličinu.

Kako izgleda plod u 11. nedelji trudonće

 

Mnoge žene tokom trudnoće imaju problem sa proširenim venama. Dok će se taj problem nekim ženama razviti tek u trudnoći, postoje i one koje su ga imale i ranije, ali im se tokom trudnoće samo dodatno pogoršao.

Prošireni krvni sudovi oko rektuma zovu se hemoroidi. Hemoroidi za vreme trudnoće nisu retka pojava, povezani su sa bolom, svrabom i krvarenjem.

Materica je sada dovoljno velika da popuni karlicu, a beba je dugačka oko 4 centimetra i teška 7 grama.

 

Urednik teksta

sasa_admin