13 nedelja trudnoće

13. nedelja trudnoće

U ovom periodu potrebno je izvršiti merenje grlića UZ, a procenom njegove konzistencije tj. razmekšalosti, ginekološkim pregledom, obaveštavamo se o tome da li je potrebno uraditi intervenciju postavljanja tzv. CERCLAGE-a kako bismo prevenirali spontani pobačaj ili prevremeni porođaj.

13. nedelja trudnoće

Kako izgleda plod u 13. nedelji trudnoće

Grudi se tokom trudnoće menjaju iz nedelje u nedelju. Areole će postajati sve tamnije i tamnije, a i vene na grudima će postati sve vidljivije. Može se dogoditi da se javljaju i ispupčenja oko areola.

U ovom periodu, glava bebe je još prilično velika, a telo počinje da je sustiže. Oči počinju da se približavaju nosu (do sada su bile pozicionirane sa strane glave).

Creva fetusa se razvijaju, a mali pankraes počinje da proizvodi insulin, koji će biti od vitalnog značaja za regulisanje šećera u daljem bebinom životu.

Neke trudnice mogu oećati i bol i neprijatnost u trbuhu što se javlja zbog rasteza ligamenata koji drže matericu.

 

Ove nedelje beba je duga između 7 i 7.5 centimetara a teži oko 23 grama. Iako je sada znatno veća nego prethodnih nedelja i dalje je prilično mala. Još uvek ima puno prostora u kom može da se kreće.

Takođe, mnogim ženama se libido vraća posle 13. nedelje trudnoće. Pojačana želja je rezultat bolje prokrvljenosti kako kroz telo, tako i kroz genitalije.

Urednik teksta

sasa_admin