14 nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće

Bez obzira na to što stomak postaje sve veći, u 14. nedelji trudnica će početi da oseća da ima sve više energije.

Ukoliko dobije saglasnost od svog ginekologa, može da započne i sa laganim vežbicama. Zbog povećanog nivoa hormona u telu, trudnica može biti sklonija povredama.

Drugi potencijalni problem je opstipacija – pojava zatvora. Opstipacija je česta pojava u trudnoći i često se javlja zbog povećane količine gvožđa koje telo troši kako bi snabdelo bebu krvlju. Srećom postoji mnogo načina da se opstipacija ublaži.

 

Hronična opstipacija može dovesti do pojave hemoroida ili ih pogoršati tokom trudnoće. Prvo i najvažnije je da trudnica pije mnogo vode, da unosi vlaknastu hranu i da se kreće koliko god je to moguće.

Do sada se većina žena ugojila do 2 kilograma, ali  neretko, ukoliko je bilo mučnine, može da dođe i do gubljenja na kilaži. Zajedno sa povećanjem obima, tokom drugog tromesečja dolazi i do povećanja telesne mase trudnice.

Plod 14 nedelje trudnoće

Kako izgleda plod u 14. nedelji trudnoće

Infekcije urinarnog trakta su veoma česte u trudnoći. Ponekad su blage i nije potrebna posebna terapija, ali znaju da budu i uporne i ozbiljne. Infekcije su u ovom periodu česte i zbog toga jer su mišići bešike opušteni zbog povećanog dejstva progesterona. Materica može pritiskati bešiku i izazivati sporije oticanje mokraće, što rezultira nakupljanju bakterija.

Svakoga dana, beba raste sve više i više i postaje sve proporcionalnija.

Beba je sada dugačka između 8 i 9 centimetara, a teška oko 42 grama.

 

Urednik teksta

sasa_admin