15 nedelja trudnoće

15. nedelja trudnoće

Ove nedelje buduća mama definitivno počinje da se oseća ”trudno”. Nekim ženama je teško da se naviknu na ovo stanje. Može se desiti da u ovom periodu počne da se pojavljuje pojačan sekret.

To je sasvim normalna pojava u trudnoći. Ali savetuje se, za svaki slučaj, kontrola vaginalnog brisa kako se ne bi potkrala neka infekcija koja bi mogla da ugrozi bebu.

Nije retka pojava ni pojava zapušenog nosa, ponekad i sa blagim krvarenjem iz jedne ili obe nozdrve.

Ovo je posledica oticanja sluznice nosa, što je rezultat hormonskih promena.

Takođe, trudnice su sklonije prehladama, pa je zato preporučljivo da unose dovoljno vitamina i dijetetskih suplemenata.

U ovom periodu, kosti bebe počinju da jačaju i nastaviće tokom narednih nedelja. Većinu vremena beba provodi vežbajući da udiše i izdiše amnionsku tečnost. Sam taj čin pomoći će bebi da savlada tehniku disanja kad se rodi.

Isto tako, u ovom periodu, počinju da se pojavljuju sitne dlačice preko celog bebinog tela koje se zovu lanugo. Celo telo je prekriveno, osim tabana, dlanova, polnog organa i unutrašnje strane prstiju ruku i nogu.

Ove dlačice se služe da zaštite nežnu bebinu kožu od plodove vode u kojoj provodi vreme. Počinju da opadaju u 8. mesecu trudnoće, samo se poneka zadrži duže, ali opadne ubrzo nakon rođenja.

Beba ove nedelje možda već sisa palac u stomaku.

Do ovog perioda trudnica bi trebalo da se ugojila maksimalno oko 3 kilograma.

Materica je još uvek prilično nisko i nalazi se u visini kukova.

Beba je dugačka oko 10 centimetara i teška oko 70 grama.

Ukoliko ima potrebe za uzimanjem nekog leka, isključivo lekar treba da ga ordinira. Neke grupe lekova su zabranjene u trudnoći, dok su neki lekovi neophodni za lečenje trudnice ili za održavanje trudnoće i naravno, nisu štetni za bebu.

Urednik teksta

sasa_admin