16 nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Ovo je period trudnoće kada trudnica može da oseti bebine pokrete naročito ako joj je to druga ili treća trudnoća.
Ovaj osećaj prvih bebinih pokreta, mnoge žene opisuju kao leptiriće ili migoljenje. Često ih trudnice mešaju sa radom creva ili gasovima.

Prvorotkama može da se desi da još uvek ne osećaju pokrete bebe, već da im se to dešava sledećeg meseca.

Zapušen nos je još jedan problem koji se javlja kod oko 30% trudnica. Čak i ukoliko nisu bolesne i nemaju alergiju, moguće je da nos bude stalno zapušen ili curi.

Tokom 16. nedelje, mišići lica bebe su dovoljno razvijeni da je sposobna da počne da pravi grimase, da se osmehuje i bude namrštena. Iako još uvek nema kontrolu nad izrazima lica, to će se promeniti tokom narednih nedelja. Beba je sada u stanju da glavu drži malo ravnije nego ranije. Počinje da raste kosa, ali čak i ako bude rođena sa puno kose, tokom prvih nekoliko meseci života, njena kosa može opadati i menjati boju u potpunosti.

Po prvi put tokom razvoja, bebino telo je duže od njene glave i svakim danom će postajati sve proporcionalnije.

Pupčana vrpca je čvrsto vezana za bebin stomak u ovom trenutku i pruža joj vitalne hranljive materije. Od ovog perioda, pa nadalje, beba će svoj razvoj usmeriti prvenstveno na razvoj cirkulacije.

U ovom periodu njeno srce pumpa 25 litara krvi dnevno, što je prilično impresivan podatak.

Kako izgleda plod u 16. nedelji trdnoće

 

Obično se trudnice do sada ugoje 2.5 do 4 kilograma. Neke trudnice dobijaju više kilograma, neke manje i postoji mnogo varijabilnosti oko toga u kom periodu će se gojiti i koliko.

Ove nedelje beba je duga između 11 i 12 centimetara i teška je oko 100 grama.

U narednih nekoliko nedelja, ona će udvostručiti svoju težinu i porašće više nego duplo u dužinu.

Urednik teksta

sasa_admin