17 nedelja trudnoće

17. nedelja trudnoće

Ukoliko trudnica radi u stresnom okruženju, veoma je važno da smanji nivo stresa.

Stres može imati poguban uticaj na trudnoću i porođaj. Postoje studije koje pokazuju da stres može doprineti prevremenom porođaju, naročito ako je trudnica izložena visokom nivou stresa u periodu između 18 i 20. nedelje.

Najvažnije je da buduća mama odmara kada god je to moguće ali i da vežba.

Ukoliko se javi pojačan vaginalni skret uz peckanje i svrab to je obično znak vaginalne infekcije ili polno prenosivih bolesti, pa se odmah treba obratiti lekaru.

Beba ima puno prostora po kom se kreće i veoma je aktivna, pa buduća mama oseća intenzivno bebine pokrete.

 

Hrskavice koje sačinjavaju bebin kostur, počinju da se transformišu u kosti. Ona će u nedeljama koje dolaze početi da dobija slojeve masnoće, koji će zameniti vodu od koje se prvenstveno sastoji. Beba počinje i da čuje, mada još uvek ne zna da razazna i pamti glasove. Sposobna je i da čuje muziku u stomaku i to je može smirivati. Zato se treba truditi da se što češće sluša umirujuća muzika koja joj svakako prija.

Materica počinje da se menja i sada više ima oblik jajeta nego oblik lopte. Postepeno raste i zauzima sve veći prostor karlice i abdomena. Samim tim materica potiskuje creva i druge organe. Do sada bi materica trebalo da je još uvek ispod pupka, tako da bi stomak trebalo da se primećuje samo u donjem delu.

Kako izgleda plod u 17. nedelji trudnoće

Kako izgleda plod u 17. nedelji trudnoće

 

Ove nedelje beba je duga oko 13 centimerara i teška svega 130 grama.

Česta pojava u trudnoći je i ukočenost prstiju i zglobova kao i pojava bolova, što je najčešće posledica oticanja. Većina žena će simptome primetiti u drugom tromesečju kada počinje i zadržavanje tečnosti. Fizikalna terapija može da pomogne u takvim situacijama.

Urednik teksta

sasa_admin