18 nedelja trudnoće

18. nedelja trudnoće

Ovo je vreme kada trudnica počinje da se suočava sa problemom sna, prvenstveno zbog stomaka koji sada ne dozvoljava spavanje u svim položajima. Preporučujemo spavanje na levom boku i sa uzdignutim uzglavljem.

Period između 18. i 22. nedelje trudnoće se preporučuje detaljan ultrazvučni pregled bebe, tzv. ANATOMSKI UZ. Ovaj pregled će pokazati da li se beba pravilno razvija, da nema slučajno nekih urođenih mana, zatim će lekar pregledati posteljicu i pupčanu vrpcu.

Ove nedelje simptomi trudnoće su prilično blagi ali se javlja i povećanje apetita. Veoma je bitno da se trudnica umeri u uzimanju hrane, a isto tako i da jede zdravu hranu.

 

Zaboravnost je takođe nešto sa čim se sreće trudna žena, kao i rasejanost. Ovo je sasvim normalna pojava tokom celog drugog i trećeg tromesečja.

Vrtoglavica je još jedan simptom ovog peroda. Može se desiti da se javi zbog nižeg pritiska, anemije ili prirodnih promena u vaskularnom sistemu, koji sada radi opterećenije. Ove nedelje se može javiti bol u leđima. Za to je krivac je teška materica u kombinaciji sa pomeranjem centra gravitacije i naprezanja mišića leđa.

Bebi su formirane genitalije i jasno se može videti da li je dečak ili devojčica, mada, postoji mogućnost da bude nezgodno postavljena i da ne može da se sazna da li je dečak ili devojčica još nekoliko nedelja.

Pluća nastavljaju da se razvijaju, iako još ostaju nezrela i neće sazreti dok je beba nedonošče, traheja (dušnik) je razgranat u dve glavne bronhije. Od ove nedelje, pa sve do 28. nedelje trudnoće, svaka od dve bronhije će se granati na manje bronhiola.

Spoljašnje uho bebe je dobro razvijeno i ona sluša zvuke van materice. Zato, beba može da reaguje na spoljašnje zvuke pomeranjem i naglim trzajem. Unutrašnjost uha se i dalje razvija i neće biti potpuno zrela do kraja drugog tromesečja.

Kako izgleda beba u 18. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 18. nedelji trudnoće

 

Većina žena se do ovog perioda ugoji izemđu 3 do 6 kilograma. No, ipak je to individualno pa su neke trudnice do sada dobile i manje, a neke više kilograma.

U 18. nedelji beba je duga oko 14 centimetara i teška oko 200 grama. Do ovog trenutka trudnoće, posteljica je bila veća od bebe.

Od sada to više nije slučaj – placenta i dalje raste, ali beba će nastaviti da brže raste i bude sve veća u odnosu na posteljicu.

Urednik teksta

sasa_admin