19 nedelja trudnoće

19. nedelja trudnoće

Materica je ispod samog pupka, svakim danom se sve više uvećava i zauzima prostor jer beba raste. Kao rezultat toga, moguće je da će se u ovom periodu javiti povremeno malo jači bolovi usled istezanja ligamenata. Ligamentni bol se oseća kao dosadan i oštar, probadajući bol. Zato treba izbegavati nagle pokrete i po potrebi leći i umiriti se dok se ne smire.

Ali, ako se bol oseća preko celog stomaka i ne prestaje, ako se stomak steže povremeno ili je sve vreme tvrd, obavezno se treba javiti ginekologu na pregled.

Od ove nedelje, trudnica se može povremeno osećati nestabilno na nogama jer se menja i centar ravnoteže što joj stvara strah od hodanja uzbrdo i nizbrdo. Moguća je i pojava bolova u leđima, kao posledica uvećanog stomaka.

Zapušen nos je normalan tokom drugog trimestra. Sluzokoža nosa bubri zbog veće prokrvljenosti i dolazi do zapušenosti, ali je moguće i krvarenje iz nosa.

Grčevi u nogama će početi i oni su rezultat povećanja težine materice i njenog pritiska na vene. Kod ovog problema, najviše će pomoći unošenje velikih količina magnezijuma u organizam, ali i blage masaže.

Ove nedelje na bebinoj koži počinje da se stvara verniks” – beli sirasti maz koji pokriva kožu bebe, kako bi je zaštitio od vodene sredine u kojoj će provesti još nekoliko meseci. Verniks će kožu održati mekom i gipkom do izlaska u spoljni svet. Bebin mozak je sada u fazi formiranja centara za čula mirisa, ukusa, sluha, vida i dodira.

Kako izgleda beba 19. nedelje trudnoće

Kako izgleda beba 19. nedelje trudnoće 

 

Formira se i otisak prsta bebe, koji će predstavljati jedinstveni otisak na svetu.

Ove nedelje beba je duga 15 centimetara i teška 240 grama.

Bebin rast se neće zaustaviti u skorije vreme. Naprotiv, od sada, pa dok se ne rodi, njena veličina će se povećati više od 15 puta.

Putovanje je sasvim bezbedno u ovom periodu, naravno ako se ne radi o rizičnoj trudnoći.

Urednik teksta

sasa_admin