21 nedelja trudnoće

21. nedelja trudnoće

Beba nastavlja da raste, pa samim tim i materica. Ovo je vreme kada je moguće da će strije početi da se javljaju. Koža se isteže i širi i neretko se javljaju roze i ljubičaste linije. Najčešća je pojava strija na stomaku, grudima, zadnjici i butinama. Krivac za pojavu strija su hormonske promene, istezanje kože i genetika.

Najbolje da se koristi krema koja je specifično preventiva za pojavu strija. Jednom nastale strije, mogu se ublažiti, ali neće nestati.

Još jedna neprijatnost u 21. nedelji su bolovi u leđima. Loše držanje može pojačati bolove u leđima.

Oni se javljaju usled otežavanja materice i hormonskih promena, a posebno su izraženi kod trudnica koje dobijaju previše kilograma.

Proširene vene su česta pojava u trudnoći takođe. Da bi se smanjili ovi problemi treba raditi vežbe istezanja nogu, a pri sedenju držati noge podignute. Na ovaj način se smanjuju i problemi sa oticanjem.

Bebin rast je sada nešto usporeniji, ali ona i dalje raste i razvija se. Njena koža, organi i centralni nervni sistem nastavljaju da se razvijaju i sazrevaju. Ove nedelje bebini nokti se formiraju i nastavljaju da rastu. Iako digestivni sistem nije u potpunosti razvijen, nastavlja da sazreva.

Creva polako počinju da se skupljaju i opuštaju. Beba neprestano guta anmionsku tečnost. Počinje i da štuca što trudnica oseća kao ritmične trzaje. Neke bebe štucaju retko, dok druge to čine svakodnevno. Ukoliko je reč o blizancima, ovo je period kada oni počinju da bivaju svesni prisustva onog drugog.

U ovoj fazi razvoja, na ultrazvuku se često može videti kako pokušavaju da uhvate ili udare onog drugog.

Kako izgleda baba u 21. nedelji trudnoće

Kako izgleda baba u 21. nedelji trudnoće

Ove, i narednih par nedelja, za trudnice je period ubrzanog dobijanja telesne težine i to obično nedeljno između 250 i 500 grama. Mnoge trudnice iskuse fazu ”ubrzanog gojenja u trudnoći”.

Nekima se to dogodi između od 5. do kraja 6. meseca trudnoće, dok druge ovaj problem imaju tokom poslednjeg tromesečja ili samo u 9. mesecu.

Od ove nedelje dužina fetusa počinje da se meri od vrha glave do pete (do sada je merena od vrha glave do kraja kičme).

Dužina bebe iznosi između 26 i 27 centimetara, a teška je oko 360 grama.

Urednik teksta

sasa_admin