23 nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće

Česte promene raspoloženja kod trudnice mogu biti problem. Usled hormonskih promena, moguće je da će se često događati da trudnica naizmenično plače i smeje se ili da bude jednog trenutka srećna zbog isčekivanja bebe, a drugog uplašena.

Brakston-Hiksove kontrakcije

 

U ovo vreme, moguće je da će kod nekih trudnica početi da se javlja oticanje. Normalno je da se posle napornog dana, uveče javi blagi otok na glažnjevima, stopalima i nogama.

Slaba cirkulacija može da doprinese ovom problemu. Vežbe za trudnice mnogo će pomoći da se ubrza cirkulacija i smanji oticanje.

 

U trudnoći je normalno da se jave Brakston – Hiksove kontrakcije. One su uobičajen simptom drugog tromesečja i kada počnu da se javljaju, najverovatnije  će se do kraja trudnoće samo pojačavati, a pred kraj mogu postati i bolne. Najčešće su potpuno bezbolne, pa ih neke žene i ne osećaju.

Stopala mogu promeniti veličinu u trudnoći, usled oticanja i spuštanja kičme, može se dogoditi da obuća bude tesna. U drugoj, trećoj i svakoj narednoj trudnoći, česta je pojava da žene počnu da nose za broj veće cipele i taj broj nastavljaju da nose i posle trudnoće.

Kod tog problema, ne možete ništa da preduzmete, osim da nosite veću i udobniju obuću, nikako na veliku štiklu, niti potpuno ravnu.

Beba se sada kreće više nego ikada. Još uvek ima dovoljno prostora da je ništa ne sputava. Njena koža je prilično crvena i naborana u 23. nedelji trudnoće. Lanugo dlačice joj prekrivaju  kožu. Ove dlačice se konstantno smenjuju tokom trudnoće.

Beba će do ovog perioda znati da li želi da sisa palac. Kosti u srednjem uhu se formiraju i beba sada mnogo bolje čuje. Nervni i mišićni sistem su sada mnogo razvijeniji i osećaj bebinog kretanja je uspostavljen.

Kako izgleda beba u 23. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 23. nedelji trudnoće

Kako beba nastavlja da raste, tako se materica širi i raste. Beba je u ovom periodu duga 29 centimetara mereno od temena do kraja stopala, a teška već oko 500 grama.

Za bebu je najbolje da ostane u materici što duže. Svaki dan je dragocen za njen razvoj. Ipak, i ako dođe do prevremenog porođaja, sada već postoji mala šansa da beba preživi po rođenju. Beba rođena između 23. i 24. nedelje ima između 10 do 70 % šanse da preživi. Sve zavisi od brojnih faktora.

Svaki dan koji ostane duže u materici između 23. i 26. nedelje povećava stopu preživljavanja za oko 3%. Posle 26. nedelje stopa preživljavanja raste na 80 do 90%.

Urednik teksta

sasa_admin