24 nedelja trudnoće

24. nedelja trudnoće

Neke žene u ovom periodu počinju da stiču naviku da trljaju stomak dok sa nekim pričaju ili gledaju televiziju. Trljanje stomaka se u pojedinim kulturama smatra dobrim predznakom.

Fetus sada počinje da se kreće u ograničenom prostoru u odnosu na ranije. Materica za njega postaje sve manja. Pokreti bebe postaju sve češći i intenzivniji. Uskoro će ti udarci postati čak i bolni, ali sporiji. Sve ovo je normalno da se događa.

Bebini organi za varenje, centralni nervni sistem, reproduktivni, pa čak i cirkulatorni sistem počinju da sazrevaju.

Bebina pluća počinju da razvijaju male grane. Pluća bebe su poslednji organ u telu koji će u potpunosti sazreti. Neće biti spremna za samostalno funkcionisanje, sve dok beba ne bude donošče (u 37. nedelji trudnoće).

Kako izgleda beba u 24. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 24. nedelji trudnoće

Amnionska tečnost se menja od ove nedelje. Ona će početi da povećava zapreminu sve do devetog mesecaa, kada će količina plodove vode početi da se smanjuje.

Proces transformacije hrskavice, okoštavanje, dešava se ove nedelje. Do sada je telo fetusa bilo sastavljeno od hrskavice, ali sada kosti počinju da formiraju skelet.

Koža bebe je još uvek providna, ali počinju da se formiraju slojevi masti između ćelija kože. Ovaj proces se zove keratinizacija.

Do 24. nedelje, mnoge trudnice su se ugojile oko 6 kilograma.

Prosečna žena će do kraja trudnoće dobiti još 6 kilograma. Beba ove nedelje ima oko 600 grama, a duga je čak 30 centimetara.

Urednik teksta

sasa_admin