25 nedelja trudnoće

25. nedelja trudnoće

Normalna senzacija u trudnoći je nedostatak daha. Kako beba raste, materica takođe raste i pritiska zid između stomaka i pluća, što otežava da se pluća u potpunosti rašire. Disanje će postati pliće i ubrzano. Ovo je najuočljivije kod žena koje nose blizance.

Trudnice često mogu imati problem sa išijasom u trudnoći. Ovo se dešava obično kada bebina glava pritiska karlicu i nerve u donjem delu leđa i noge to trpe. Jak bol se javlja u donjem delu leđa, nogama ili zadnjici. Nekima se manifestuje kao utrnulost noge ili pečenje koje se razliva niz nogu.

Beba će uskoro početi da prepoznaje majčin glas.

Bebine ruke i noge postaju zaobljenije jer ona dobija sve više masti. Koža prestaje da joj bude naborana, jer se masnoća nakuplja ispod. Bebe zevaju u materici, mada još uvek nije tačno utvrđeno zašto to rade.

Kako izgleda beba u 25. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 25. nedelji trudnoće

Pretpostavlja se da tako regulišu protok krvi i količinu tečnosti u plućima. Nozdrve počinju da se otvaraju.

Od sada pa do kraja trudnoće, buduća mama dobija u proseku 350-500 grama nedeljno. Materica je sada veličine lopte za odbojku.

Ona nastavlja da se širi i centar za gravitaciju se pomera naviše i van kako bi se prilagodio bebi. Kao rezultat toga, može se javiti problem sa ravnotežom.

Od ove nedelje do kraja trudnoće, bebina težina može da varira. Svaka beba se individualno razvija u maminom stomaku.

U proseku, beba je sada duga oko 34 centimetra i teška je 650 grama.

Urednik teksta

sasa_admin