26 nedelja trudnoće

26. nedelja trudnoće

Materica i dalje nastavlja da se širi, a sada verovatno iz tog razloga trudna žena počinje da oseća i bolove.

Donji deo leđa počinje da boli, materica rastom pomera centar za gravitaciju, trbušni mišići se produžuju i opuštaju. Osim toga, hormoni opuštaju zglobove i ligamente u telu. Ako tome dodamo i povećanu telesnu težinu, to sve zajedno stvara dodatni pritisak na zglobove i ligamente.

Loše držanje može izazvati bolove u leđima i nelagodnost. Bol u rebrima je još jedna nelagodnost koja se može javiti u 26. nedelji trudnoće. Kako se materica širi, potiskuje unutrašnje organe i daje osećaj neprijatnosti. Nije neobično ni da trudnica oseća pritisak i oštar, neprijatan bol ispod rebara.

Beba je sada vrlo aktivna, a to se naročito primećuje noću kada se trudnica umiri. Ukoliko se vaša beba rodi ove nedelje, stopa preživljavanje je 60%.

Bebin mozak nastavlja da se razvija. U ovom trenutku on je gladak, a nervne ćelije na njegovoj površini nemaju neuralne veze jedna sa drugom. Ovo će se promeniti u narednih nekoliko nedelja. Srce se razvija i kuca sve jače. Ultrazvučni aparat je najbolji za slušanje srca, ali postoji mogućnost da se kod trudnice čuje i uz pomoć stetoskopa.

Nervi u bebinim ušima nastavljaju da se razvijaju, što omogućava bebi da vam da odgovor na vaš glas. Glasni zvuci sada često mogu navesti bebu da skoči u stomaku.

Kako izgleda beba u 26. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 26. nedelji trudnoće

Beba sada ima sposobnost da koordinira pokrete. Moguće je da sada sisa palac na ruci ili čak nogu. Još uvek ima mesta da isprobava sve položaje u stomaku.

Telesna težina buduće mame varira od osobe do osobe. Neke žene dobijaju najviše kilograma na sredini trudnoće, druge na kraju, neke na početku gube kilažu, dok druge u 9. mesecu počnu da mršave.

Bitno je ne meriti se svaki dan, jer težina varira od dana do dana zbog povremenog nakupljanja vode i zavisi dosta od toga šta se u toku dana pojede i popije. Materica sada svake nedelje raste oko jedan centimetar više.

Beba je sada u proseku duga oko 35.5 centimetara i teška čitavih 750 grama.

Žene sa problemima sa štitnom žlezdom mogu imati komplikovanu trudnoću. Tiroidna žlezda je organ koji kontroliše metabolizam. U prvom tromesečju štitna žlezda igra ključnu ulogu u formiranju mozga deteta i nervnog sistema. Tokom trudnoće, beba dobija količine joda koji je proizveden od strane mamine štitne žlezde.

Urednik teksta

sasa_admin