27 nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće

U ovom periodu ponovo počinje da se javlja problem sa učestalim mokrenjem i do kraja trudnoće samo će se pojačavati. Pripremne kontrakcije takođe postaju jače.

Inkontencija tj. nezadržavanje urina je normalna pojava u trudnoći. Iako je neprijatno, često se može dogoditi da trudnici malo urina procuri u gaćice kada se nasmeje, nakašlje ili kine. Za taj problem se preporučuju Kegelove vežbe za jačanje mišića karlice. One mogu pomoći u sprečavanju nekontrolisanog curenja urina u trudnoći.

Umor je uobičajen za kraj drugog tromesečja i treće tromesečje trudnoće. Dodatni zamor stvara teška materica i bolovi u leđima. Takođe izraženi su i poremećaj spavanja, sindrom nemirnih nogu, grčevi, često mokrenje.

Beba sada reaguje na jaku svetlost i zna da razlikuje dan od noći. Ona sada drži otvorene oči povremeno. Iako su joj oči otvorene, još uvek neće reagovati na koordinisan način. Mrežnjače, deo oka osetljiv na svetlost, sazreva oko ove nedelje.

Cirkulatorni sistem i sistem za varenje bebe nastavljaju da se razvijaju. Reproduktivni organi su formirani do ove nedelje i ukoliko se radi o devojčici, u njenim jajnicima su već stvorene jajne ćelije za ceo život. Dečacima se u ovo vreme počinju spuštati testisi, mada će nekima ostati podignuti sve do rođenja.

Beba sada ima malo manje plodove vode koja je okružuje. Kao rezultat toga, biće intenzivniji osećaj pri pokretima, a nekada čak može prouzrokovati nelagodnost i bol.

Kako izgleda beba u 27 nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 27 nedelji trudnoće

 

Pupčana vrpca je sada iste dužine kao i fetus. Kako se trudnoća bude nastavljala, pupčana vrpca će čak biti i duža.

Ove nedelje trudnica bi trebalo da dobije oko 500g.

Beba je sada okvirno dugačka 36.5 centimetara od vrha temena do pete, a teška oko 875 grama.

Naravno, svaka beba se individualno razvija u stomaku i moguća su odstupanja u težini i dužini bebe.

Urednik teksta

sasa_admin