28 nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće

Ove nedelje je potrebno da Rh negativne trudnice ponove analize i ukoliko je potrebno prime antitela, injekciju Rhogam. Ovo je zaštita ne samo za period trudnoće već i za period nakon porođaja.

U trećem tromesečju veoma često trudnicu može mučiti nedostatak daha. Materica je već velika i kako se širi, tako pritiska dijafragmu, a rezultat toga je kratak dah. To je sasvim normalna pojava u trudnoći i nema razloga za brigu. Da bi se ova pojava ublažila poželjno je sedite ili stojite uspravno, to će plućima dati dodatan prostor da se šire. Ali, ako se javi kratak dah u kombinaciji sa lupanjem srca, vrtoglavicom ili nesvesticom, bolom u grudima, drhtavicom, ako poplave usne ili prsti, odmah treba posetiti lekara, jer može biti znak ozbiljnih problema!

Čest pratilac ovog period trudnoće je i umor, jer se mnogo energije troši na nošenje dodatnih kilograma. Uz to i nesanica pravi dodatne probleme, pa se savetuje da u poslednjem tromesečju trudnica spava kad god je to moguće.

Beba nastavlja da vežba disanje u ovom periodu. Ona sada ima periode budnosti i spavanja i veoma često zeva. Čak zeva više puta za redom.

Kosa bebe počinje da raste, ali neke bebe se rode potpuno ćelave, dok druge imaju kosu koja često kasnije otpadne ili promeni boju. Trepavice i obrve postaju sve deblje i izduženije.

Razvoj blizanaca će se sada za nijansu uporiti jer više nemaju previše mesta, ali će se i dalje pomerati i udarati.

Nivo anmionske tečnosti dostiže svoj maksimum između 28. i 32. nedelje trudnoće. Taj nivo će biti konstantan sve do 37. nedelje, kada će početi da opada.

Kako izgleda plod u 28. nedelji trudnoće

Kako izgleda plod u 28. nedelji trudnoće

Na hiljade žena širom sveta svake godine postaju majke sa dijagnozom astme. Mnoge žene se plaše da tokom trudnoće uzimaju lekove za astmu, kako ne bi ugrozile plod. Međutim, rizik od nekorišćenja lekova daleko nadmašuje sve potencijalne rizike za bebu.

Važno je voditi računa o disanju tokom trudnoće jer nedostatak kiseonika ne utiče samo na majku već i na bebu.

Ukoliko astma nije pod kontrolom u trudnoći, može dovesti do potencijalnih rizika: prevremenog porođaja, rođenja bebe sa malom telesnom težinom i problema sa krvnim pritiskom

Do sada buduća mama je već dobili 6 do 9 kilograma, beba bi trebalo da ima tačno jedan kilogram i bude duga približno 37 do 38 centimetara.

Urednik teksta

sasa_admin