29. nedelja trudnoće

29. nedelja trudnoće

Ovo je period kad trudnica počinje intenzivno da razmišlja o porođaju i tome kako ćete brinuti o novorođenčetu. Svakodnevne obaveze obavlja sve teže, mimo težine i sve većeg stomaka, nema više ni energiju koju je ranije imala.

Uz ovo, može da se pojavi i gorušica. Peckanje u grudima koje će biti uporno u trećem tromsečju. Materica pritiska organe trbušne dublje i to uzrokuje da želudačna kiselina ide na gore i izlazi u usta. Da bi se to ublažilo, treba izbegavati jaku i začinjenu hranu.

Blagi otoci oko zglobova i stopala su uobičajeni u ovom periodu trudnoće. U trećem tromesečju velika materica može pritiskati karlične vene i šuplju venu, pa kao rezultat toga krv teže dospeva do donjih ekstremiteta što uzrokuje oticanje. Ukoliko je cirkulacija spora, tečnost lako ulazi u tkiva stopala i gležnjeve, što izaziva edeme.

San može početi da remeti i Sindrom nemirnih nogu. Osećaj trnjenje, peckanje u stopalima i potreba da se noge protresu ili pomere. Kretanje može dati izvesno olakšanje, kao i kvašenje nogu mlakom vodom. Takođe, masaže pre spavanju mogu znatno pomoći.

Kako izgleda beba u 29 nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 29. nedelji trudnoće

Od ove nedelje i sve dok se ne rodi, mišići bebe i pluća nastavljaju da se razvijaju i sazrevaju. Pluća će biti potpuno razvijena i spremna za disanje u 37. nedelji trudnoće.

Do sada je bebin ritam spavanja i buđenja već uspostavljen. Većina svog vremena beba provodi spavajući, a do sada je počela da razvija i REM fazu sna (faza dubokog sna). Ona sada počinje i da sanja!

Bebin mozak se razvija i sazreva milijardu neurona svakodnevno. Površina mozga sada ima sve više žlebova i nije glatka kao što je to bio slučaj u ranijim nedeljama.

U 29. nedelji, kosti su razvijene ali i dalje savitljive. Lobanja će joj ostati fleksibilna i meka do porođaja, jer to omogućava da lakše prođe kroz porođajni kanal.

Beba je duga oko 38 centimetara i teška 1.150 grama.

Urednik teksta

sasa_admin