31. nedelja trudnoće

31. nedelja trudnoće

Usled trudnoće, hormoni omekšavaju i opuštaju ligamente u karlici, kukovi postaju širi nego ranije i trudna žena počinje da se gega kada hoda.

Bilo bi dobro da mimo vežbi za trudnice, trudnica upražnjava i šetnje na svežem vazduhu.

Može se dogoditi da se trudnici povremeno muti vid.

Zadržavanje vode, hormoni i promene u cirkulaciji krvi mogu da utiču na oči i kratkovidost. Ovakva pojava je normalna i vraća se u pređašnje stanje nakon porođaja.

Ipak, ako počne da se događa da ona vidi mrlje, da vidi duplo ili joj svetlo treperi, to može biti znak ozbiljnih problema, kao što je preeklampsija.

Beba sada akumulira masnoću ispod kože, za nekoliko nedelja imaće sve manje nabora, a do kraja trudnoće će se na rukama i laktovima pojaviti one slatke rupice. Još uvek je prekrivena lanugo maljama i verniksom, ali kako bude dobijala sve više masti i na težini, lanugo će opadati, a količina verniksa se smanjivati.

Kako izgleda beba u 33. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 31. nedelji trudnoće

 

Većina beba, posebno ako je ovo prvo dete, do sada se okrenula glavom na dole, što je najbolji položaj bebe za vaginalni porođaj.

Samo 25% beba se još uvek nije okrenulo u taj položaj, ali u većini slučajeva se do porođaja okrenu u taj položaj.

Do kraja trudnoće, kod trudnice najčešće dolazi do porasta težine još 2 kg dok je ove nedelje prosečna beba duga 41 centimetar i teška 1.500 grama. Beba se sada približava svojoj dužini koju će imati kada se rodi.

Urednik teksta

sasa_admin