33. nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće

Oticanje nogu je sve češće i gore. Leti posebno može da se javi ovaj problem. Treba piti dovoljno tečnosti, smanjiti unos soli i podizati noge kada god je to moguće. Normalno je da se pojavljuje blagi otok, ali ukoliko se otok pojavljuje iznenada, praćen visokim krvnim pritiskom, to može biti znak preeklampsije.

Kako izgleda plod u 33. nedelji trudnoće

Kako izgleda plod u 33. nedelji trudnoće

Često mokrenje je veoma dosadno, ali i uobičajeno. Materica sada vrši sve veći pritisak i mokrenje postaje sve češće, kako danju, tako i noću. Ove nedelje lažne kontrakcije mogu biti jake i česte. Neretko se dešava da žene pomisle da je porođaj počeo.

Bebin mozak raste i sazreva. Deo mozga koji je zadužen za osećaj zvukova, onaj koji obrađuje vizuelne informacije i deo koji učestvuje u obradi govora sada počinju da funkcionišu.

Bebin mozak je razvijen do te mere da beba sada ima sposobnost da tumači prizore, zvuke, pa čak i da razlikuje jezik.

U 33. nedelji, beba je duga između 43 i 44 centimetara, a telesna težina joj je u proseku 1.900 grama.

Beba od ove nedelje više ne izgleda naborano. Mast joj se dovoljno akumulirala ispod kože da je ona postala glatka. Ona od ove nedelje prvenstveno dobija na težini. Sada nokti dosežu vrhove prstiju. Srećom, kao posledica držanja noktiju u plodovoj vodi, oni su veoma meki, pa ne postoji mogućnost da se beba ogrebe. Bebine kosti su tvrde, ali kosti lobanje će ostati meke i lako pokretne, da bi mogle da se preklapaju, jer beba treba da prođe kroz porođajni kanal. To je ujedno i razlog postojanja fontanele.

Poželjno je povećati dodatno unos kalcijuma u organizam.

Količina amnionske tečnosti dostigla je svoj maksimum. Beba dnevno guta blizu litar plodove vode i to joj pomaže da razvije sistem za varenje.

Ovo je period kada bi trudnica trebalo da prestane sa dobijanjem težine. Ipak neke trudnice se žale da upravo sada dobijaju najviše. Beba sada najviše dobija na težini, ali istovremeno počinje da opada i količina plodove vode.

 

Urednik teksta

sasa_admin