34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnica spava sve teže i manje pa se zato savetuje da svakodnevno posle podne odmara barem po dva sata.

Takođe, prisutni su i bolovima u leđima. Materica je teška, a hormonske promene doprinose opuštanju ligamenata i mišića u telu. Tri od četiri trudnice će imati ovaj problem tokom trudnoće.

Ove nedelje može se dogoditi i spuštanje bebe u karlicu. Spuštanje stomaka se obično događa nekoliko nedelja ranije, ali može se dogoditi i par sati pred porođaj – posebno kod druge i svake naredne trudnoće. Kada se to dogodi, trudnica oseća da lakše diše, neće više biti problema sa gorušicom, ali se zato problem učestalog mokrenja pogoršava.

Sada se i pripremne kontrakcije češće osećaju, a u poslednjem mesecu trudnoće mogu biti i jako bolne. One spremaju telo na porođaj i stavljaju do znanja kakvi će biti bolovi na početku porođaja.

Ukoliko bi porođaj bio ove nedelje, beba ima gotovo 100% šansi da preživi.

Postoji šansa da se blizanci rode u ovoj nedelji. Oko 50% blizanaca se rodi pre 37. nedelje trudnoće. Zapravo, prosečna blizanačka trudnoća traje između 35 i 37 nedelja.

 

Kako izgleda plod u 34. nedelji trudnoće

Kako izgleda plod u 34. nedelji trudnoće

Sada je beba vrlo verovatno pozicionirana glavom dole i spremna za rođenje. Ovo je najbolji položaj za vaginalno rođenje bebe. Ukoliko je karlično postavljena, lekar će pokušati možda da je ručno rotira.

Nivo plodove vode je dostigao maksimum i ostaće isti do ulaska u 9. mesec kada će polako početi da opada.

Bebin sistem za varenje je potpuno zreo i digestivni enzimi u njenom stomaku funkcionišu, što znači da bebe rođene početkom ove nedelje mogu da svare majčino mleko ili mlečnu formulu.

Ove nedelje, beba je duga 45 centimetara, a teška već oko 2.150 grama. Do rođenja beba će biti teška u proseku 3.450 grama. Naravno, često postoje odstupanja manje ili više do 500 grama, pa čak kilogram i više od proseka za bebe rođene u 40. nedelji.

 

Mnogim ženama se dogodi da se međica pocepa prilikom prolaska bebine glave. Kod nas se kao preventiva vrlo često primenjuje kontrolisano sečenje – epiziotomija. Ipak, u svetu se epiziotomija u proseku radi kod 20% porođaja, a u Srbiji u preko 90% slučajeva kada se radi o prvorotkama.

Urednik teksta

sasa_admin