35. nedelja trudnoće

Ostalo je još 5 nedelja do termina porođaja, a dve nedelje do ulaska u završni mesec trudnoće. Neke trudnice će se poroditi već u 37. nedelji, ali je za bebu bolje da se porođaj dogodi što bliže 40. nedelji.

Ovo je idealan period da se obave poslednje pripreme. Treba proveriti da li je sve kupljeno i pripremljeno za bebin dolazak. Takođe, treba napraviti i  spisak stvari potrebnih za porodilište. Najvažnije je pripremiti rezultate analiza koje je neophodno imati za porođaj.

Veliki estetski problem za trudnice su strije. Tokom trudnoće njih dobije preko 50% žena. Ukoliko postoji genetska predispozicija i loš kvalitet kože, malo šta će moći da se uradi protiv njih. Srećom, one će postati manje vidljive šest meseci do godinu dana nakon porođaja.

 

Pluća sazrevaju brže ženskoj nego muškoj deci. Iz tog razloga, prevremeno rođene devojčice će imati manje problema sa uspostavljanjem pravilnog disanja od dečaka. 

Kako izgleda plod 35. nedelje trudnoće

Kako izgleda plod 35. nedelje trudnoće

Refleks sisanja je uglavnom razvijen do sada. Ako se rodi u 35. nedelji, beba će uz malo poteškoća moći da sisa.

Beba je sada duga oko 46 centimetara, a u proseku je teška 2.380 grama. Do momenta rođenja dobiće još nekoliko centimetara i ugojiti se oko 1 kg.

Sada će lekar posebnu pažnju posvetiti položaju bebe u stomaku. Postoje tri položaja u kojima može biti beba:

  • može prednjačiti glavom – ovo je najbolji položaj za prirodni porođaj,
  • može prednjačiti guzom i
  • može biti poprečno postavljena.

Najčešće je položaj koji beba zauzme do 36. ili 37. nedelje trudnoće onaj u kom će ostati do porođaja.

Prirodni porođaj kada je beba karlično postavljena se događa u 3-4% slučaja. Taj položaj nije sjajan i dosta je teži i opasniji za porođaj od onog kada beba prednjači glavom. Ovaj položaj povećava verovatnoću da ćete se poroditi carskim rezom.

Urednik teksta

sasa_admin