36. nedelja trudnoće

36. nedelja trudnoće

Neki istraživači veruju da beba šalje signal kada će doći na svet. U svakom slučaju to će biti u narednih par nedelja.

Kapacitet materice žene i kvalitet kože na stomaku su zaista pravi fenomen. Ni u jednoj drugoj situaciji u životu, telo se neće transformisati tako kao u trudnoći. Neverovatno je da, iako je potrebno devet meseci da se materica uveća (čak 20 puta!) toliko da beba može da boravi u njoj, potrebno je samo 6 nedelja da se ona vrati na pređašnju veličinu.

Ovu nedelju obeležava nespretnost kao glavni simptom trudnoće. S obzirom na veličinu stomaka, nije čudo što je trudna žena nespretnija nego obično. Hormoni utiču na to da kosti karlice omekšaju i razlabave se, kako bi porođaj protekao što lakše. Samim tim i zglobovi ruku i nogu su labaviji nego inače. Ravnoteža takođe stvara dodatni problem.

Lažno alarmiranje zbog pripremnih kontrakcija je jako česta pojava, nekada se može dogoditi da se javljaju svaki čas i da stvaraju dilemu da li je ipak porođaj počeo.

Usled delovanja relaktina, hormona koji opušta zglobove karlice, često može nastati bol u kuku. Posebno ako se žena u trudnoći ugojila više nego što je bilo potrebno ili ima problema sa oticanjem nogu. Ovde masaža može pomoći.

Nivo anmionske tečnosti sada je konstantan. Sledeće nedelje, kada trudnica uđe u 9. mesec, nivo će početi da se smanjuje. Beba sada nastavlja da guta plodovu vodu i izbacuje je ponovo kao urin.

Postoji ravnoteža između gutanja i izbacivanja plodove voda koja se održava svakog dana. Ali, može doći iz različitih razloga i do neravnoteže te se može dogoditi da je povećana ili smanjena količina anmionske tečnosti.

Prostor u kome se beba nalazi je sada veoma ograničen. Većina beba je već u položaju za rađanje, glavom prema dole. Beba uglavnom u ovom periodu provodi dane tako što drži ruke i noge prekrštene.

Lanugo dlačice i verniks počinju da nestaju od ove nedelje. Kako beba dobija na težini, lanugo joj više nije potreban jer je masne naslage sada greju. Nekim bebama se ne skine sve do rođenja, ali otpadne ubrzo posle.

Srce bebe i dalje kuca brže od vašeg. Sada su otkucaji bebinog srca između 110 i 160 u minutu. 

Kako izgleda plod u 36. nedelji trudnoće

Kako izgleda plod u 36. nedelji trudnoće

Ove nedelje pluća bebe su strukturalno razvijena, ali možda još uvek ne bi mogla samostalno da diše. Ukoliko se sada rodi, možda će u početku morati da ima pomoć pri disanju, ali ubrzo će samostalno udisati vazduh.

Sada bi trudnica trebalo polako da prestaje da dobija na težini, do kraja trudnoće eventualno još najviše kilogram.

Tokom poslednjeg meseca trudnoće bebi su potrebne dodatne količine vitamina B12, pa se savetuje svakodnevno konzumiranje crvenog mesa.

U 36. nedelji beba je duga 46 do 47 centimetara i teška u proseku 2.600 grama. No, često bebe sada već imaju skoro tri kilograma. Do kraja trudnoće, s obzirom na to da su bebini organi ranije formirani, ona sada osim na imunitetu, radi i na sticanju telesne mase.

Urednik teksta

sasa_admin