37. nedelja trudnoće

37. nedelja trudnoće

Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, sluzni čep može ispasti i nekoliko nedelja pre porođaja, odnosno već sada.

Sluzni čep ne izgleda bukvalno kao čep, već se može dogoditi da žena primeti gustu sluz koja je roze, crvena ili braon boje.

Neke žene imaju neodoljivu potrebu da u ovom periodu sređuju dom. To se zove sindrom gnežđenja. Imaju nekontrolisanu potrebu da pospremaju ili reorganizuju police u kući.

Ukoliko pukne vodenjak, vreme je da se krene u bolnicu. U većini slučajeva, kontrakcije već počnu kada vodenjak pukne, ali se ponekad jave i kasnije. Neke trudnice dobiju proliv 24-48 sati pre početka porođaja.

Kada počne porođaj osete se kontrakcije koje postaju sve jače, duže traju i javljaju se sve češće i bivaju ritmične. Čak nekoliko prvih sati one se mogu javljati na 20 minuta, pa tek onda postati učestalije.

Beba je spremna i moguće je da porođaj krene bilo kada od sada pa sve do 42. nedelje. Lažne kontrakcije su svakodnevna pojava ove nedelje, a kod trudnica koje ih osećaju, sada već mogu biti i prilično bolne.

 

Pojačan vaginalni sekret je uobičajen ove nedelje. Lučenje sada može izgledati drugačije u odnosu na ono ranije. Ako se javi sluz ili sekret koji je obojen malom količinom krvi, to je verovatno sluzni čep.

Sada je često veliki pritisak na karlicu, manifestuje se kao teškoće u hodu, a može izazivati i jak, oštar bol. Nesanica je sasvim normalna u ovom periodu.

Kako izglda beba u 39. nedelji trudnoće

Kako izglda beba u 39. nedelji trudnoće

 

Lanugo dlačice i verniks se skida sa bebine kože i ona će do termina biti prekrivena finim, kratkim dlačicama.

Količina amnionske tečnosti sada počinje da opada.

Do sada trudnica u proseku dobije 10 do 12 kilograma, a beba je u proseku duga 48,5 centimetara i teška 2.850 grama. Svaka beba se individualno razvija u stomaku, pa postoje velika odstupanja od prosečnih mera.

Ovih dana, trudnice obično prave plan porođaja.

Urednik teksta

sasa_admin