38. nedelja trudnoće

38. nedelja trudnoće

Počelo je odbrojavanjeU 38. nedelji trudnoće i dok se beba ne rodi, veličina stomaka će ostati prilično konstantna.

Uobičajeni znaci početka porođaja su:

  • Spuštanje bebe u karlicu – ovo se može dogoditi i nekoliko nedelja ranije, posebno kod prvorotki.
  • Razmekšavanje i/ili otvaranje grlića materice – zbog toga će lekar učiniti pregled vaginalno u poslednjim nedeljama trudnoće. Ipak razmekšavanje grlića ne znači da treba ići u bolnicu. U porodilište nema potrebe krenuti dok grlić materice ne bude otvoren 4 centimetra.
  • Ispadanje sluznog čepa – takođe se može dogoditi čak i nedeljama ranije, a obično se javlja dan do dva ranije.
  • Pojava pravih kontrakcija – kontrakcije koje postaju sve češće, bolnije, dugotrajnije i regularne i ne prestaju šta god da radite.
  • Prskanje vodenjaka – znak da odmah treba da krenete u bolnicu.

U ovoj nedelji trudnica verovatno već prilično intenzivno oseća Brakston – Hiksove kontrakcije. Prilično su česte i dešava se da se skraćuje period između pojave svake. Velika je verovatnoća da će i porođaj početi tako što će lažne kontrakcije vremenom prerasti u prave.

Kako izgleda plod u 38. nedelji trudnoće

Kako izgleda plod u 38. nedelji trudnoće

Količina plodove vode sada opada, ali beba i dalje ima dovoljno plodove vode koja je štiti. Samo ukoliko žena primeti oticanje vode, obavezno mora da se javi lekaru, a i ukoliko primeti da se beba već neko vreme ne pomera.

Bebine duge kosti ruku i nogu su sada već tvrde, dok kosti lobanje još uvek nisu i neće biti dok se beba ne rodi. Refleski su joj sada prilično dobri i ona neprestano pušta i hvata pupčanu vrpcu.

Sada su pluća potpuno razvijena i beba je spremna za spoljašnji svet, međutim, možda će sačekati još koju nedelju kako bi bila bucmastija i imala bolji imuni sistem.

Neke trudnice u ovom periodu izgube koji kilogram. Istina, beba još uvek dobija na kilaži, ali se to kompenzuje smanjenjem količine plodove vode.

U 38. nedelji beba je duga 50 centimetara i teška 3.080 grama. Svaka beba se razvija individualno, a čak ni najsavremeniji ultrazvučni aparati ne mogu da tačno procene težinu i dužinu bebe u ovom periodu. Bebina dužina se do rođenja verovatno više neće menjati.

Urednik teksta

sasa_admin