39. nedelje trudnoće

39. nedelja trudnoće

Pregledom ove nedelje, lekar će proveriti poziciju bebe i da li je grlić materice omekšao ili počeo da se otvara. Takođe, već dve nedelje unazad je potrebno raditi CTG – kardiotokografiju  kako bismo pratili stanje bebe. Bez obzira na sve preglede koji se sada obavljaju, lekar neće moći da predvidi trenutak kada će porođaj početi.

U 39. nedelji trudnoće treba obratiti pažnju na pojavu sluzi na vešu, učestale redovne kontrakcije i prsnuće vodenjaka. Ovu nedelju će obeležiti i pritisak na karlicu i nelagodnost kao znak da se porođaj bliži.

Dan ili dva pre nego počne porođaj, može se dogoditi da trudnica ima simptome gripa ili proliv, loše varenje, mučninu, povraćanje.

Čišćenje creva je takođe simptom skorog porođaja, a česta je i pojava pojačanog sekreta.

Kada su emocije buduće majke u pitanju, tokom 39. nedelje trudnoće, moguće je i dozvoljeno sve – od ushićenja, radosti i uzbuđenosti do zabrinutosti, anksioznosti i umora. Mnoge žene ovako proživljavaju i period posle porođaja. Kada se beba rodi, hormoni će naglo pasti. Ova pojava kod 80% majki izaziva neki osećaj tuge i sete.

Kako izgleda beba u 39. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 39. nedelji trudnoće

Što se bebe tiče, ona je spremna za spoljni svet i potpuno formirana.

Ne postoji način da saznate sa koliko kose će se beba roditi. Neke bebe su potpuno ćelave, druge imaju par pramenova, dok se može desiti da beba ima dosta guste crne kose. Bebine oči su se razvile, ali njihova neuronska mreža i dalje sazreva. Kada  se beba rodi, njen vid će se ubrzano formirati narednih par nedelja.

Iako ima ograničen prostor u materici, beba još uvek pokušava da se kreće. U ovom trenutku, beba radi na formiranju koordinacije i mišićne snage.

Stomak trudnice više ne raste, a beba je u proseku duga 50,5 centimetara i teška 3.300 grama. Naravno, odstupanja mogu biti velika, a dečaci su generalno obično teži od devojčica.

Nakon što se beba rodi, dobiće svoju prvu ocenu. To je ”Apgar skor”.

Apgar skor se kreće od 0 do 10. Većina beba se rađa sa malo plavim rukama i nogama te zbog toga prava retkost bude da dete u prvom minutu ima ocenu 10. Pri ocenjivanju u petom minutu je situacija već drugačija.

Urednik teksta

sasa_admin