4 nedelja trudnoće

4. nedelja trudnoće

Do kraja ove nedelje trudnoće, dolazi do izostanka menstruacije i to nam  i govori da se radi o trudnoći.

Tokom rane trudnoće, pre nego što se  posteljica formira , u jajniku u kome se regrutovala jajna ćelija za ovulaciju,  na njenom mestu formira  se žuto telo. Ono proizvodi progesteron tokom ranih nedelja trudnoće.

Kako izgleda plod u četvrtoj nedelji trudnoće

Oko 12. nedelje, posteljica uglavnom preuzima funkciju stvaranja progesterona koji je  potreban u trudnoći.
Mnoge žene će moći da saznaju da li su trudne ove nedelje I to putem testa iz mokraće. Ali ,svakako bi trebalo otići na pregled kod ginekologa.  Još pouzdaniji test je određivanje nivoa hormona beta HCGa koga takođe luči posteljica. Sada jevreme za uzimanje nekog kompleksa vitamina.

Nekima test za trudnoću može u ovom periodu pokazati negativan rezultat, a da su ipak u drugom stanju. Tada treba sačekati  još nekoliko dana, pa ponoviti test. Može se dogoditi da je ovulacija bila nešto kasnije i da je rano da standardan test pokaže postojanje trudnoće.

U ovoj  nedelji  mogu se  osećati neke promene. Neke žene počinju da se osećaju pomalo umorno, što nije iznenađujuće obzirom na veliki posao koje telo obavlja da zadrži svoju bebu!

Mnogim ženama učiniće se da osećaju simptome PMS-a (Predmenstrualnog sindroma): pospanost, tromost, mučninu i grčeve.

Razvoj embriona je u najranijim fazama u ovom trenutku. Sada se embrion usađuje u zid materice i počinje da se formira posteljica.

Posteljica će dalje rasti i razvijati se iz nedelje u nedelju, lučiće hormone  i hraniće bebu tokom trudnoće. Sastoji se od vaskularne mreže i pomaže transport kiseonika i hranljivih materija do fetusa. Formira se nekoliko slojeva različitih ćelija  embriona od kojih će se formirati bebini organi uključujući nervni system i mozak. U ovoj nedelji počinje formiranje bebinih organa.

Beba je u 4. nedelji je otprilike veličine između pola i jednog milimetra. U ovoj nedelji embrion se iz jajeta transformiše i počinje da liči na malog punoglavca sa očima.

Prvo tromesečje se smatra najkritičnijim periodom razvoja bebe i svaka izloženost štetnim materijama može da ugrozi njen dalji razvoj. Izuzetno je važno u ovom periodu izbeći sve potencijalne zagađivače i otrove, a tu spadaju i alkohol i cigarete.

U ovoj nedelji, buduća mama još uvek nema promene u telesnoj težini!

Što se ishrane tiče, savetuju se češći i manji obroci (5 do 6 puta na dan). Izbaciti grickalice, gazirano i alkoholno piće, veštačke sokove, suhomesnate proizvode, prženu i pohovanu hranu…

Author Info

Ordinacija Mladenović