4 nedelja trudnoće

4. nedelja trudnoće

Do kraja ove nedelje trudnoće, dolazi do izostanka menstruacije i to nam i govori da se radi o trudnoći.

Tokom rane trudnoće, pre nego što se  posteljica formira, u jajniku u kome se regrutovala jajna ćelija za ovulaciju, na njenom mestu formira se žuto telo. Ono proizvodi progesteron tokom ranih nedelja trudnoće.

Kako izgleda plod u četvrtoj nedelji trudnoće

Oko 12. nedelje, posteljica uglavnom preuzima funkciju stvaranja progesterona koji je potreban u trudnoći.

Mnoge žene će moći da saznaju da li su trudne ove nedelje i to putem testa iz mokraće. Ali, svakako bi trebalo otići na pregled kod ginekologa. Još pouzdaniji test je određivanje nivoa hormona beta HCG-a koga takođe luči posteljica. Sada je vreme za uzimanje nekog kompleksa vitamina.

Nekima test za trudnoću može u ovom periodu pokazati negativan rezultat, a da su ipak u drugom stanju. Tada treba sačekati još nekoliko dana, pa ponoviti test. Može se dogoditi da je ovulacija bila nešto kasnije i da je rano da standardan test pokaže postojanje trudnoće.

U ovoj nedelji mogu se osećati neke promene. Neke žene počinju da se osećaju pomalo umorno, što nije iznenađujuće s obzirom na veliki posao koje telo obavlja da zadrži svoju bebu!

Mnogim ženama učiniće se da osećaju simptome PMS-a (Predmenstrualnog sindroma): pospanost, tromost, mučninu i grčeve.

Razvoj embriona je u najranijim fazama u ovom trenutku. Sada se embrion usađuje u zid materice i počinje da se formira posteljica.

Posteljica će dalje rasti i razvijati se iz nedelje u nedelju, lučiće hormone i hraniće bebu tokom trudnoće. Sastoji se od vaskularne mreže i pomaže transport kiseonika i hranljivih materija do fetusa. Formira se nekoliko slojeva različitih ćelija embriona od kojih će se formirati bebini organi uključujući nervni sistem i mozak. U ovoj nedelji počinje formiranje bebinih organa.

Beba je u 4. nedelji je otprilike veličine između pola i jednog milimetra. U ovoj nedelji embrion se iz jajeta transformiše i počinje da liči na malog punoglavca sa očima.

Prvo tromesečje se smatra najkritičnijim periodom razvoja bebe i svaka izloženost štetnim materijama može da ugrozi njen dalji razvoj. Izuzetno je važno u ovom periodu izbeći sve potencijalne zagađivače i otrove, a tu spadaju i alkohol i cigarete.

U ovoj nedelji, buduća mama još uvek nema promene u telesnoj težini!

Što se ishrane tiče, savetuju se češći i manji obroci (5 do 6 puta na dan). Izbaciti grickalice, gazirano i alkoholno piće, veštačke sokove, suhomesnate proizvode, prženu i pohovanu hranu…

Urednik teksta

sasa_admin