40. nedelja trudnoće

40. nedelja trudnoće

Pripremne kontrakcije su sada vrlo intenzivne. Postoji velika šansa da u jednom trenutku samo prerastu u prave kontrakcije.

Grlić materice se skraćuje i dilatacija (otvaranje) može da započne. Krajem trudnoće, pripremne kontrakcije mogu da počnu da slabe i otvaraju grlić po malo. Čim počne porođaj, grlić materice će nastaviti da se otvara, a spreman je za porođaj kada bude proširen 10 centimetara.

Većina lekara će izazvati porođaj u 41. nedelji trudnoće da bi se izbegle bilo kakve komplikacije.

Mnogo neprijatnosti izaziva pritisak na karlicu. Bebina glava je nisko i udara povremeno u bešiku što stvara neprijatan osećaj.

Tokom ove nedelje poremećaji sna su normalna pojava. Usled težine i oblika stomaka, trudnici je jako teško da nađe odgovarajući položaj.

U ovoj fazi trudnoće, proces pretvaranja meke hrskavice u kost je završen, osim krajeva dugih kostiju i vrhova prstiju ruku i nogu gde ostaje deo hrskavice koji će bebi omogućiti da dalje raste.

Unutrašnji organi bebe su u potpunosti sazreli i spremni za život u stvarnom svetu. Fizički izgled bebe je završen, ali će se ona još dugo menjati. Bebine trepavice, obrve, nokti, nos i usta su potpuno formirani. Oči su sada dobro formirane, ali će se nerv unutar oka razvijati još nedeljama posle rođenja. Kao rezultat toga, novorođenčad ne vide dobro po rođenju. Beba starosti šest do osam nedelja može da fokusira i prati objekte.

Kako izgleda beba u 40. nedelji trudnoće

Kako izgleda beba u 40. nedelji trudnoće

Beba sada prosečno ima oko 3.450 grama, a dugačka je 51 centimetar.

Znaci da će porođaj početi uskoro:

– Spuštanje bebe u karlici,

– Dijareja i gripozni simptomi,

– Ispadanje sluznog čepa,

– Pucanje vodenjaka,

– Kontrakcije.

Urednik teksta

sasa_admin