5 nedelja trudnoće

5. nedelja trudnoće

Neke žene, posebno one koje su već majke, mogu osećati nadutost ove nedelje. Ovo je ujedno i simptom menstruacije, pa mnoge od njih pretpostavljaju da se zbog toga tako osećaju.

Takođe se može javiti osećaj gađenja za svu ili samo određenu vrstu hrane; zatim, često se javlja učestalo mokrenje.

Jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina može početi ove nedelje, ali verovatno će proći do kraja prvog tromesečja. Ovo je zapravo pogrešan naziv, jer se ona može javiti u bilo koje doba dana.

Neke žene imaju problem sa mučninom tokom cele trudnoće, ipak većini prolaze već početkom drugog tromesečja. Jutarnja mučnina je najgora na prazan stomak i zato nije loše da se već u krevetu pojede neki kreker ili tost. Takođe, može pomoći i čaj od đumbira ili voda sa limunom. Odličan lek za mučninu je i vitamin B.

Umor je najčešći simptom u petoj nedelji trudnoće. On je uobičajen tokom trudnoće, ali je uglavnom najizraženiji tokom prvih nedelja. Zato se savetuje trudnicama da se što više odmaraju u toku dana.

Drugi mesec – 1. nedelja trudnoće

Vitalni organi bebe nastavljaju sa razvojem.

Najzanimljivija promena ove nedelje trudnoće obuhvata razvoj srca ploda. Tokom ove nedelje, srce će početi da se deli u odvojene komore. Srce se formira od srednjeg sloja ćelija.

Drugi organi koji će se razviti iz ovog sloja su mišići, hrskavica i kosti.

U 5. nedelji posteljica i pupčana vrpca su takođe u razvoju. Neuralna cev od koje se razvija centralni nervni sistem će početi sa razvojem od gornjeg sloja ćelija. Bebina koža, nokti, kosa i znojne žlezde će se takođe razviti iz ovog sloja.

Od trećeg, unutrašnjeg sloja će se razviti: pluća, creva, štitna žlezda i svaka beba će se razvijati različitom brzinom u odnosu na druge!

Embrion se ne razlikuje u odnosu na prethodnu nedelju. Ove nedelje je nešto više od milimetar dug, sada je veličine malog zrna pirinča.

5 nedelja trudnoće plod

Kako izgleda plod u 5. nedelji trudnoće

 

Neke od mogućih komplikacija u trudnoći ove dobi:

Pored trudnoće koja se ovako razvija u materici, neretko stvari krenu loše u trudnoći i žena može doživeti vanmateričnu trudnoću. To se dešava kada se oplođena jajna ćelija usadi izvan materice, najčešće u jajovod.

Druga komplikacija koja je ipak ređa je molarna trudnoća. Molarna trudnoća nastaje kada postoji oplođena jajna ćelija, ali je rast embriona usporen ili se embrion ne razvija uopšte, a posteljično tkivo ubrzano buja.

Ukoliko žena primeti bilo kakve promene, uključujući jake bolove i neprestano krvarenje, po pozitivnom testu, mora da se javi lekaru.

Urednik teksta

sasa_admin