6. nedelja trudnoće

6. nedelja trudnoće

U ovoj nedelji trudnoće, materica je neznatno veća, kao i dojke. Još uvek se ne primećuju promene na telu, međutim moguće je da će uveče trudnica osetiti da je garderoba steže oko struka.

Sada je vreme da se započne sa prvim analizama krvi i mokraće koje treba raditi svakog meseca pod kontrolom ginekologa. Takođe, on će odrediti i kada raditi neinvazvni prenatalni test i dabl test sa merenjem NT-a (vratnog nabora bebe).

U ovoj nedelji kod bebe, nastaju tamne mrlje na mestu gde će se formirati oči, a počinje formiranje i nozdrva. Pojavljuju se jamice sa strane glave – tu će se razviti uši. Mali pupoljci će vremenom formirati ruke i noge.

Plod 6. nedelja trudnoce

Kako izgleda plod u 6. nedelji trudnoće

U 6. nedelji će početi da kuca srce bebe. Srce kuca oko 140 otkucaja u minuti, a krv počinje da kruži kroz embrion. Ne treba se zabrinuti ako lekar ne bude mogao da čuje srčanu radnju, svaka beba se individualno razvija, pa će se kontrola ponoviti naredne nedelje.

Kada i bude detektovana srčana radnja, moguće je da će biti vidljiva samo na monitoru, ali će se otkucaji čuti tek za neku nedelju.

Zanimljivo je da je beba u ovom uzrastu već u stanju da reaguje refleksno kao odgovor na dodir. To je zbog razvoja centralnog nervnog sistema i povezivanja mišića u telu sa ekstremitetima.

U 6. nedelji dužina bebe iznosi 2 do 5 milimetara.

 

Materica polako počinje da se povećava jer beba raste, što će se moći videti na UZ pregledu.  Lekar će ultrazvučno meriti dužinu bebe. Mera se obeležava oznakom ”CRL”, a ona predstavlja rastojanje od vrha glave do kraja guze.

ZAPAMTITE: Ne treba da jedete za dvoje!

Kada prestanu jutarnje mučnine, povećaće se i apetit.

Treba jesti nekoliko malih obroka, zdravije je, a može će i smanjiti mučninu. Ona je često mnogo gora kada je stomak prazan.

Urednik teksta

sasa_admin